Pretres redakcije Dnevnog avaza „nedopustiva demonstracija sile“

Pretres redakcije Dnevnog avaza „nedopustiva demonstracija sile“

Pretres redakcije Dnevnog avaza „nedopustiva demonstracija sile“

Upad specijalaca SIPA-e u redakciju Dnevnog avaza osuđen je kao nedopustiva demonstracija sile i napad na slobodu medija.

Foto: SIPA.gov.ba

Pretres koji je izvršila Državna agencija za istrage i zaštitu, SIPA, u redakciji sarajevske novine Dnevni avaz, u okviru akcije hapšenja predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, osuđen je kao brutalni pritisak na novinare i pokušaj zastrašivanja novinara.

Urednički kolegij Dnevnog avaza, najtiražnijeg bh. dnevnika, poručio je da je upad pripadnika SIPA-e u njihovu redakciju brutalan pritisak na novinarstvo budući da su policajci bili naoružani vatrenim oružjem sa dugim cijevima.

„Za ovakvu demonstraciju sile nad našim novinarima i urednicima nije bilo potrebe,“ poručio je urednički kolegij Dnevnog avaza.

Fahrudin Radončić je osnivač Dnevnog avaza. Uhapšen je u okviru akcije Lutka 2 koju provodi Tužilaštvo BiH i SIPA i to zbog postojanja osnova sumnje da je ometao rad pravosuđa, navodno zbog vršenja pritiska na Azru Sarić, svjedokinju u slučaju protiv Nasera Kelmendija koji se vodi u Prištini zbog optužbi za organizovani kriminal.  

SIPA je pretresla objekte na tri lokacije na području Sarajeva, uključujući redakciju Dnevnog avaza, i to, kako je saopšteno, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osuda načina na koji su pripadnici SIPA ušli u prostorije tog dnevnog lista došla je i od Udruženja novinara BiH i Vijeća za štampu.

„Upravni odbor BH novinara podržava aktivnosti pravosudnih institucija i sigurnosnih agencija, usmjerenih ka otkrivanju kriminalnih djela i hapšenju osoba koje su prekršile zakon. Istovremeno, u ovom konretnom slučaju, smatramo nedopustivim demostriranje sile prema Dnevnom avazu i njegovim novinarima, te rušenje integriteta medija i ograničavanje prava na slobodu izražavanja kroz upad naoružanih policajaca u redakciju ovog medija,“ rečeno je njihovom saopštenju.

Iz Vijeća za štampu su poručili da istražne radnje, koje provode SIPA i Tužilaštvo u cilju otkrivanja i sprječavanja kriminalnih radnji, ne mogu biti pravdanje za slanje dugim cijevima naoružanih policajaca u redakciju medija, ispitivanje novinara i onemogućavanje njihovog slobodnog rada.

„Takvoj smo situaciji svjedočili i prije godinu dana, kada je grupa naoružanih specijalaca upala u istu readakciju, s pravdanjem traženja objavljenog intervjua od prije nekoliko godina. Ako je za istragu bilo koje vrste potrebna određena dokumentacija iz arhiva medija, ona se može dobiti legitimnim putem, a ne načinom zastrašivanja novinara i demonstracijom sile u redakciji medija,“ kažu iz Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Vijeće za štampu, BH novinari, SIPA, Dnevni avaz