Pretučeni novinari koji su snimali dokumentarac o nelegalnoj sječi šume u Rumuniji

Pretučeni novinari koji su snimali dokumentarac o nelegalnoj sječi šume u Rumuniji

Pretučeni novinari koji su snimali dokumentarac o nelegalnoj sječi šume u Rumuniji

Greenpeace piše da je posljednjih godina napadnuto nekoliko novinara koji su izvještavali o nezakonitoj sječi šuma.

foto: pixabay

Ilegalne drvosječe pretukle su dvojicu novinara i aktivistu za zaštitu okoliša u šumi na sjeveroistoku Rumunije dok su snimali dokumentarni film o nezakonitoj sječi šuma, piše Independent.

Greenpeace piše da su pretučeni redatelj i novinar Mihai Dragolea, direktor Radu Constantin Mocanu i ekološki aktivist Tiberiu Bosutar, a osim toga uništeni su im snimljeni materijali i oprema.

Romania-Insider piše da je Mihai Dragolea za portal Digi24 rekao da su tokom snimanja ugledali 20 osoba sa sjekirama koji su ih desetak sekundi kasnije napali. Napad su pokušali izbjeći sakrivajući se u automobil, međutim napadači su ih, kako je rekao Dragolea, izbacili iz automobila nakon čega je dobio udarac u lice poslije kojeg je pao u provaliju iz koje je uspio pozvati policiju. Dodao je i da su im napadači prijetili smrću.

Kako se navodi, riječ je o teškom napadu u kojem su dvije žrtve izgubile svijest na putu do bolnice, a Greenpeace piše i da su neki od napadača identifikovani i privedeni u policijsku stanicu.

Iz Greenpeacea ističu kako su ekološke organizacije nekoliko puta ukazivale na to da ekološki aktivisti i šumari, u svom radu i zbog zaštite okoliša, često riskiraju svoje živote, kao i da je tokom posljednjih nekoliko godina napadnuto više novinara koji su izvještavali o nezakonitom krčenju šuma.

U ovakvim napadima je prema procjenama organizacija za zaštitu okoliša, Greenpeace Romania i Agent Greena, 2019. povrijeđeno više od 600 osoba, dok je od posljedica takvog nasilja šest osoba preminulo.

Koordinator kampanje za zaštitu šuma i divljih životunja Greenpeacea iz Rumunije Ciprian Galusca je, kako se navodi, rekao da se posljednji napad pridružio nizu ozbiljnih događaja koji ugrožavaju građanski prostor, slobodu medija i dovode do poticanja fenomena nezakonite sječe šuma.

Najavljeno je da će advokati Greenpeacea pružiti pravnu pomoć žrtvama posljednjeg napada, a iz te organizacije su od rumunske policije zatražili provođenje istrage. Hitnu istragu u ovom slučaju zatražili su i Reporteri bez granica.

Grupa nevladinih organizacija potpisala je hitno pismo upućeno ministru unutarnjih poslova u toj zemlji, rekavši kako smatraju da su napadi dio sistemskog problema koji ugrožava živote ljudi koji štite interese države Rumunije.

Independent piše kako je Evropska komisija prošle godine pokrenula prekršajne postupke protiv Rumunije zbog toga što ta država, između ostalog, nije spriječila ilegalnu sječu šuma, a Romania-Insider navodi i da je ilegalna sječa šuma i dalje veliki problem u Rumuniji o kojem izvještavaju lokalne i međunarodne novinske i nevladine organizacije.

Izvor: Greenpeace, Idependent, Romania-Insider

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.