Priznanje za izvještavanje o prijaviteljima korupcije za BIRN BiH

Priznanje za izvještavanje o prijaviteljima korupcije za BIRN BiH

Priznanje za izvještavanje o prijaviteljima korupcije za BIRN BiH

Priznanja su dodijeljena za aktivističke napore, angažman u javnom interesu.

Foto: BIRN BiH 

Koalicija za zaštitu zviždača Jugoistočne Evrope na godišnjem sastanku u petak u Sarajevu dodijelila je priznanja za slobodu govora Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) Bosne i Hercegovine (BiH), Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), novinarki Rubini Čengić, Amili Tatarević iz Udruženja Baby Steps i Maidi Bilal iz Fondacije Krug života, Kruščica.

Priznanja su dodijeljena za aktivističke napore, angažman u javnom interesu i doprinos transparentnosti unutar svoje zajednice u 2022. godini.

Koalicija je BIRN-u BiH dodijelila priznanje za hrabrost i predstavljanje društveno važnih informacija od javnog interesa.

Godišnji sastanak Koalicije, čiji je domaćin bila organizacija Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, a koji je podržao Sekretarijat Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), poslužio je kao platforma za prezentaciju aktivnosti članica Koalicije, nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope, diskusiju o zajedničkim izazovima, strategijama i rješenjima za poboljšanje zaštite uzbunjivača u zemljama regije.

Organiziran je pod pokroviteljstvom regionalnog projekta “Breaking the Silence: Unapređenje politike i kulture uzbunjivača na Zapadnom Balkanu i Moldaviji“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Sekretarijat RAI-a. Sastanak je okupio predstavnike organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovačke i sa Kosova.

BIRN BiH je ranije pisao kako osobe zaposlene u državnim institucijama u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina imaju mogućnost prijaviti korupciju i dobiti status zviždača, odnosno zaštićenog prijavitelja korupcije. Međutim, do sada je samo mali broj njih dobio takav status. U jednoj od epizoda naše emisije TV Justice, pokazali smo kroz šta prolaze zviždači kada prijave korupciju, zašto još uvijek nisu zaštićeni i kako se to može promijeniti.

Izvor: BIRN BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.