Proglašeni dobitnici Pulitzerove nagrade 2018.

Proglašeni dobitnici Pulitzerove nagrade 2018.

Proglašeni dobitnici Pulitzerove nagrade 2018.

Pobjednici Pulitzerove nagrade proglašeni su u Columbia University u New Yorku u 14 kategorija:

Javna služba

The New York Times i The New Yorker su dobili ovu nagradu za izvještavanje o seksualnom uznemiravanju žena u Hollywoodu i drugim industrijama u svijetu.

Breaking news

Tim Press Democrat-a iz Santa Rose iz Kalifornije nagradu je dobio za najbolje izvještavanje o udarnim vijestima tokom požara u Santa Rosi i Sonomi.

Istraživačko novinarstvo

The Washington Post je dobio nagradu za otkriće navoda da je kandidat za Senat, Roy Moore, seksualno uznemiravao tinejdžerku.

Explanatory Reporting

Arizona Republic i USA Today Network su dobili nagradu za iscrpno izvještavanje o prijedlogu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se napravi zid na južnoj granici.

Izvještavanje iz lokalne sredine

Nagrada je dodijeljena Cincinnati Enquirer-u za video dokumentovanje sedmice epidemije heroina u Cincinnatiju i efektima koje je imao na porodice i zajednice.

Izvještavanje na nacionalnom nivou

Nagradu su zajedno dobili The Washington Post i The New York Times za izvještavanje o kontaktima između timova ruskih zvaničnika i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Internacionalno izvještavanje

Nagradu za međunarodno izvještavanje dobili su Clare Baldwin, Andrew R.C. Marshall i Manuel Mogato iz Reutersa za izvještavanje o brutalnoj borbi filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea protiv droge.

Reportaža

Rachel Kaadzi Ghansah dobila je nagradu za portretiranje ubice iz Charlestona, Dylanna Roofa.

Komentar

John Archibald iz Alabama Media Group nagrađen je za komentar o korumpiranim političarima, ženskim pravima i licemjerju u Alabami i širom zemlje.

Kritika

Jerry Saltz je dobio nagradu za najbolju kritiku koju je objavio New York Magazine, o vizualnoj umjetnosti u Americi.

Uređivanje

Andie Dominick iz The Des Moines Register je dobila nagradu za ispitivanje posljedica privatizacije Medicaida u Iowi.

Urednička karikatura

Novinar Jake Halpern i karikaturist Michael Sloan dobili su nagradu za priču o izbjeglicama objavljenu u The New York Times-u.

Breaking News fotografija

Ryan Kelly iz The Daily Progress-a iz Charlottesvilla je dobio nagradu za fotografisanje momenta kada je auto udario grupu demonstranata.

Reportažna fotografija

Dobitnici su fotografi Reuters-a za fotografije o nasilju nad izbjeglicama Rohinga muslimanima u Mijanmaru. Među nagrađenim Reutersovim fotografima je i Damir Šagolj čiji tekst o jednoj od nagrađenih fotografija možete pročitati ovdje.

Žiri je nagradio i Kendricka Lamara za muziku sa albuma „Damn“.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.