Pulitzer 2013: najbolje u američkom novinarstvu

Pulitzer 2013: najbolje u američkom novinarstvu

New York Times i Star Tribune su među ovogodišnjim dobitnicima najprestižnije nagrade u američkom novinarstvu.

New York Times, dobitnik najviše priznanja u istoriji ove nagrade, i ove je godine osvojio četiri Pulitzerove nagrade, uključujući onu za najbolju istraživačku priču, za istragu o korištenju podmićivanja u meksičkoj ekspanziji trgovačkog lanca Wal-Mart. Nagrada za najbolje izvještavanje u kategoriji udarnih vijesti dodijeljena je Denver Post-u, za izvještavanje o pucnjavi u Koloradu, dok je nagrada za lokalno izvještavanje otišla u Minneapolis, novinama Star Tribune, čiji su novinari uradili istraživačku priču o slučajevima smrti djece u "divljim" obdaništima i tako potakli izmjenu legislative na ovom polju.

Nagradu za najbolju fotografiju iz kategorije udarnih vijesti dobilo je pet fotoreportera Associated Pressa za izvještavanje iz Sirije..

Iznenađenje godine je start up InsideClimate News, dobitnik nagrade za najbolje izvještavanje na nacionalnom nivou za istraživačku priču o izlijevanju nafte u rijeci Kalamazoo. Ova redakcija osnovana je prije samo 5 godina, nema ured i zapošljava samo 7 novinara, te je priču uradila sa svega 10% sredstava koja bi za istu istragu bila potrebna mainstream medijskim kućama.

Posebnu radost književne zajednice izazvao je povratak nagrade za najbolji roman, dodijeljene Adamu Johnsonu za knjigu "Sin gospodara siročadi", nakon što u 2012. ova nagrada nije dodijeljena, uz obrazloženje da žiri nije mogao postići dogovor o pobjedniku.

Pulitzerova nagrada najprestižnija je novinska nagrada u SAD-u i dodjeljuje se svake godine u preko 20 kategorija, a od 2009. uključuje i web medije. 

Izvor: Guardian, Poynter, Pulitzer