Radnici BHRT-a za sutra najavili protest, ukida se i 15 emisija iz programa

Radnici BHRT-a za sutra najavili protest, ukida se i 15 emisija iz programa

Radnici BHRT-a za sutra najavili protest, ukida se i 15 emisija iz programa

FTV u odgovoru na najavu gašenja emisija iznio optužbe na račun direktora BHRT-a

foto: Samostalni sindikat radnika u BHRT-u

Reprezentativni sindikat radnika u Radioteleviziji Bosne i Hercegovine (BHRT) najavio je protest upozorenja u utorak, 28. maja, u zgradi RTV doma u 14.00 sati, zbog, kako je saopšteno iz Sindikata radnika BHRT-a, katastrofalne finansijske situacije u kojoj se nalaze uposlenici BHRT-a.

Edis Fočo, potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, rekao je juče za BHRT da je danas 50 dana kako su primili posljednju platu, te da nisu primili ni topli obrok.

“Uslovi su katastrofalni, radnici rade zaista za mizerne plate”, rekao je.

Zbog teških uslova, kako je saopšteno iz BHRT-a, od danas će BHRT ukinuti 15 emisija iz svog programa, dok će neke biti skraćene.

Novac prikupljen od RTV takse u Federaciji BiH stoji zaleđen na računu Elektroprivrede BiH, jer, kako je navedeno iz BHRT-a, nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (FTV). 

“Očigledno, ovo je samo početak jer će se uskoro ići i sa novim smanjenjima programa. Dodatni problem koji se, poput domino efekta pojavio, jeste da ova televizija ostaje bez radnika jer ne žele raditi bez plata”, saopšteno je juče u saopštenju BHRT-a.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je u istom saopštenju izjavio da nisu u mogućnosti da radnicima isplate ni minimalna primanja, ali i da su suočeni sa ogromnim odlivom ljudi jer, kako je naveo, nisu u stanju više da trpe neizvjesnost, ne žele da rade besplatno.

“To im je, između ostalog, naloženo nedavnom privremenom mjerom suda kada je BHRT, pokušajem da uskrati usluge FTV-u, imao namjeru da dobije novac koji je zaradio u prethodnih šest mjeseci, ali tom odlukom je naloženo da treba besplatno da radi za FTV i mi smo, slijedom svih tih dešavanja, dovedeni u situaciju da je opstanak BHRT-a i definitivno doveden u pitanje”, rekao je Karamehmedović.

FTV je ocijenio najavu prestanka emitovanja određenih programskih sadržaja BHRT-a, “sumanutom i diletantskom upravljačkom politikom Upravnog odbora BHRT-a”.

U saopštenju objavljenom juče, FTV je iznio optužbe na račun Karamehmedovića ali i naveo da umjesto potpisivanja ugovora o raspodjeli sredstava od prikupljene RTV takse s FTV-om, što bi, kako je ova TV kuća naglasila, spasilo poslovanje javnih servisa, Karamehmedović se odlučio da “nakon što je uništio BHRT”, odlučio da “uništi i FTV pokušajem da našu kuću i Elektroprivredu BiH uvuče u kriminal”. 

Navedeno je, između ostalog, da Poslovodni odbor BHRT-a predlaže kao prelazno rješenje da se prikupljena sredstva sa računa Elektroprivrede BiH dijele 50 posto BHRT-u, 25 posto FTV-u, a preostalih 25 posto zaledi na računu Elektroprivrede BiH. FTV naglašava da taj prijedlog znači “vezanje omče oko vrata FTV-u” ističući da sa samo 25 posto sredstava prikupljenih od RTV takse ova TV kuća ne može preživjeti.

Dodali su da je više nego zabrinjavajuće da prvi čovjek BHRT-a najavljuje gašenje programa, ne boreći se, kako je naglašeno, za izmirenje više od 60 miliona maraka duga RTRS-a vlastitoj kući, što bi, kako je naveo FTV, riješilo sve probleme. 

Iz FTV-a su u odvojenom saopštenju podsjetili da su uputili Upravi BHRT-a poziv na potpisivanje Ugovora o raspodjeli RTV takse, kao, kako je naglašeno, “jedinog na zakonu jasno utemeljenog Ugovora”.

Istakli su da bi rješenje koje je ova TV kuća predložila spasilo poslovanje oba javna emitera i garantovalo plate uposlenicima.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje FTV-u stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora FTV promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, piše FTV u saopštenju.

Kako je objašnjeno, redovna uplata iz sva tri opisana osnova bi svaki mjesec na računu BHRT-a donosila iznos od oko 1,8 miliona konvertibilnih maraka, a do kraja tekuće 2024. godine više ne bi, kako je navedeno, postojala nikakva dugovanja FTV-a prema BHRT-u za tehničke usluge.

Izvor: BHRT, FTV

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.