RAK podsjeća na početak perioda predizborne šutnje

RAK podsjeća na početak perioda predizborne šutnje

RAK podsjeća na početak perioda predizborne šutnje

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će se održati 12. oktobra 2014. godine.

U poglavlju 16. Mediji izborni proces, Izbornog zakona, Član 16.11 se kaže: “U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.”

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 11. oktobra 2014. godine u 07:00 sati, a trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedelju, 12. oktobra 2014. godine.

Agencija takođe podsjeća na Član 16.10 Izbornog Zakona BiH u kojem se navodi: “U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.”

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima stupa na snagu u petak 10. oktobra u 07:00 sati i traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 12. oktobra 2014. godine.