Regionalna novinarska udruženja traže finansijsku podršku za medije

Zahtjevi za finansijsku podršku medijima

Regionalna novinarska udruženja traže finansijsku podršku za medije

Veliki broj novinara bi mogao ostati bez posla uslijed pandemije koronavirusa.

Foto: Pixabay

Kako bi se ublažile posljedice krize nastale pandemijom koronavirusa COVID-19, regionalna novinarska udruženja zahtijevaju od nadležnih institucija da se, pored zaštitne opreme za medijske radnike koji izvještavaju s terena, medijima dodatno pruži i finansijska podrška i olakšice kao za sve druge djelatnosti od javnog značaja.

“Vanredno stanje uvelo je medije u zonu strahovitog rizika za opstanak. Ako Vlada Srbije u ovom trenutku ne pomogne ugroženoj novinarskoj industriji, bez koje nema demokratskog uređenja zemlje, nesagledivo veliki broj novinara pridružiće se kolegama koji su već ostali bez posla što će dovesti do smanjenja raznovrsnosti medija i informacija koje građani dobijaju”, piše Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS naročito traži podršku za štampane i lokalne medije za koje navode da su najugroženiji i zahtijeva da se, za vrijeme trajanja vanrednog stanja u naredna tri mjeseca, ugroženi mediji oslobode plaćanja poreza na dobit, doprinosa i poreza na zaradu, naplate komunalnih naknada i poreza na imovinu, ali i da se uvedu i trajne mjere plaćanja PDV-a po naplati.

Iz UNS-a ističu da je finansijska podrška medijima važna kako ne bi došlo do otpuštanja radnika ili gašenja medija i podsjećaju na nedavno usvojenu Medijsku strategiju kojom je predviđena budžetska pomoć medijima.

Slične finansijske olakšice od Vlade Republike Hrvatske zatražili su Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Zahtijevaju da institucije u svoje akcijske mjere i planove uvrste i freelance novinare “na način da ih se porezno dodatno rastereti, da im se omoguće porezne odgode i olakšice, najmanje do godinu dana nakon što prođe kriza s epidemijom”.

Zatražili su mjere koje bi poslodavcima omogućile da u slučaju potrebe za samoizolacijom ili potrebe liječenja od zaraze koronavirusom COVID-19, honorarnim saradnicima i freelance novinarima isplate naknade u visini od najmanje 70 posto do tada ugovorenih mjesečnih honorara ili 70 posto posljednjeg isplaćenog honorara u trajanju od tri mjeseca.

“Podsjećamo da je nakon posljednje ekonomske krize (od 2008. godine) broj zaposlenih novinarki i novinara u Hrvatskoj prepolovljen te smo vjerovali da će Vlada, svjesna toga, predložiti mjere kojima će se zaštititi ljudi čija se važnost pokazuje upravo u ovim teškim vremenima, a koji se izlažu opasnosti da bi građanima prenijeli važne informacije, da bi služili javnosti”, piše u saopštenju.

Udruženje BH novinari također zahtijeva od nadležnih državnih organa i institucija BiH da uključe medijski sektor u programe prevencije širenja koronavirusa na jednak način kao i sve druge djelatnosti od javnog značaja, te da osiguraju finansijsku, materijalno-tehničku i svaku drugu podršku javnim i privatnim medijskim kućama koje izvještavaju o pandemiji koranavirusa COVID-19.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara je prije dva dana objavila da će Crna Gora kroz različite programe podrške u sanaciji posljedica pandemije koronavirusa COVID-19, crnogorskim medijima pružiti finansijsku pomoć u iznosu od oko 265 hiljada eura.

“Od tog iznosa, za štampane medije obezbijeđeno je 150.000 eura, pomoć će biti obezbijeđena i lokalnim javnim emiterima, u iznosu od 35.000, a obaveze plaćanja naknade Agenciji za elektronske medije, u iznosu od 80.000 eura, oslobođeni su komercijalni i javni emiteri”, piše Safejournalists.

Izvor: UNS, HND, BH novinari, Safejournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.