Regionalno istraživanje - "Suprotstavljena sjećanja"

Regionalno istraživanje - "Suprotstavljena sjećanja"

Balkanska Istraživačka Mreža BIRN objavila je regionalno istraživanje o poslijeratnim spomenicima “Suprotstavljena sjećanja”.
 
Novinarski tim BIRN-a je u sedam zemalja regije sproveo opsežno istraživanje u vezi s poslijeratnom stihijom podizanja spomenika na Balkanu.
Od završetka sukoba u zemljama bivše Jugoslavije, u sklopu rasprostranjene i uglavnom neregulirane kulture sjećanja, podignuto je na stotine spomenika i kipova, ponekad produbljujući podjele koje su i dovele do rata, umjesto da promoviraju pomirenje.
 
U sklopu projekta Balkanska tranziciska pravda, ovo istraživanje otkriva kako različite države i etničke grupe koriste spomenike da bi predstavile svoju verziju događaja iz prošlosti, kako ih vlade koriste da bi manipulirale historijom i osvojile političke poene, i kako se u regionu koriste kao instrument stvaranja nacije.
 
Istraživanje se bavi i pitanjem kakvi se to spomenici trebaju graditi da bi promovirali mir, a ne oživljavali sukobe iz prošlosti. Istraživanje se sastoji od 6 članaka, interaktivne mape spomenika na Balkanu i galerije slika.
 
Ovaj projekat je od značaja za regiju, jer nam pokazuje da se mora uvesti red na nivou naših vlada u gradnju spomenika, da bi se sprečilo dodatno potpirivanje mržnje i popuno netransparentno trošenje novca. Ako u jednoj ulici imate spomenik ratnom heroju jedne nacije, koju druga ulica smatra ratnim zločincem, nema dobrosusedskih odnosa. Trebaju nam i državne i regionalna strategija, ” kaže Gordana Igrić, direktorica BIRNa. 
 
Novinarski tim su sačinjavali:
 
Denis Džidić , Elvira M. Jukić– Bosna i Hercegovina
Marija Ristić, Nemanja Čabrić – Srbija
Siniša Jakov Marušić – Makedonija
Milena Milošević – Crna Gora
Besar Likmeta – Albanija
Edona Peci – Kosovo
Boris Pavelić – Hrvatska
 
Više možete pročitati ovdje.