Reporter Die Welta uhapšen u Turskoj

Reporter Die Welta uhapšen u Turskoj

Reporter Die Welta uhapšen u Turskoj

Turske vlasti uhapsile su njemačko-turskog novinara Deniza Yucela pod optužbama za širenje terorističke propagande i podrivanje vlasti.

Foto: S&D/Twitter

Novinar Denis Yucel, koji ima i njemačko i tursko državljanstvo, uhapšen je 14. februara nakon pisanja o e-mailovima Berata Albayraka, turskog ministra energetike i zeta predsjednika Erdogana, koji su u javnost procurili intervencijom hakerskog kolektiva RedHack krajem prošle godine, otkrivši kontrolu medija u Turskoj i korištenje lažnih Twitter naloga za promociju vladajuće stranke. 

Istražitelji su Yucela u ponedjeljak ispitivali tri sata, nakon čega mu je određen pritvor do podizanja optužnice i suđenja, potvrdio je Die Welt. Evropska federacija novinara navodi da je Turska do sada uhapsila šest novinara u vezi sa ovim slučajem.

Njemačka kancelarka Angela Merkel potez je nazvala razočaravajućim i neprimjerenim.
 
"Njemačka vlada očekuje da tursko sudstvo u svom tretmanu ovog slučaja uzme u obzir visoku vrijednost slobode štampe u svakom demokratskom društvu. Mi ćemo nastaviti insistirati na fer i zakonitom tretmanu Deniza Yucela i nadamo se da će on uskoro ponovo biti na slobodi", rekla je Merkel. 
 
Organizacije za zaštitu slobode govora i novinarskih prava osudile su hapšenje i pozvale na Yucelovo oslobađanje, dok su aktivisti organizovali proteste projektujući parolu #FreeDeniz na zgradu turske ambasade u Berlinu.

Izvor: BBC, Al Jazeera, EFJ