Reporteri bez granica snimili dokumentarac o fikserima, nevidljivim reporterima

Reporteri bez granica snimili dokumentarac o fikserima, nevidljivim reporterima

Reporteri bez granica snimili dokumentarac o fikserima, nevidljivim reporterima

“Neopjevani medijski heroji koji igraju važnu ulogu u pomaganju novinarima da rade svoj posao”

foto: Screenshot YouTube / RSF

Uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, Reporteri bez granica (RSF) su snimili dokumentarni film u kojem su glavni akteri tri fiksera u Ukrajini, jer su oni, kako ističe RSF, neopjevani medijski heroji koji igraju važnu ulogu u pomaganju novinarima da obave svoj posao i sprečavaju da ovaj sukob postane zaboravljeni rat.

“Fikseri u vremenu rata, nevidljivi reporteri” naziv je filma čija je premijera održana jučer u Berlinu. Danas će biti predstavljen u Briselu, sutra u Parizu i u Rennesu 29. marta. Nakon prikazivanja u navedenim gradovima, film će biti objavljen online na TV kanalu Arte 30. marta.

“U dokumentarcu RSF-a nazvanog ‘Fikseri u vremenu rata, nevidljivi reporteri’, pričamo priču individualaca koji dan za danom rizikuju sve kako bi pomogli da svijet bude informisan. Fikseri su nevidiljivi ljudi koji ovaj rat čine vidljivim. Željeli smo da ih slijedimo i intervjuišemo kako bismo skrenuli pažnju na malo poznati rad ovih medijskih heroja i heroina i uticaj koji to ima na njihove živote”, rekao je Robin Grassi, šef Studija RSF-a i korežiser filma.

Posljednjih mjeseci RSF je pratio tridesetogodišnje Andriija Kolesnyka, Oleksandra Aleksandrenka i Kyryloa Sirchenka dok su bili fikseri reporterki francuskog dnevnog lista Liberation Morgane Bona, freelance filmskom stvaratelju Jamesu de Caupennei i Phillipeu Lobjoisu, reporteru dnevnog lista Quest-France.

Fikseri su, kako navodi RSF, predstavnici malo poznate profesije unutar medijske industrije i generacija su koja rizikuje svoje živote da bi istakla ono što se dešava u njihovoj državi.

“Možda će jednog dana biti moj red da budem vojnik”, rekao je Kolesnyk, dodajući da je u međuvremenu toga njegovo mjestu tu, da bude fikser.

Fikseri, radeći kao prevodioci, vozači, vodiči ili posrednici između novinara i njihovih kontakata omogućavaju reporterima da dođu do najopasnijih i najizoliranijih regija u Ukrajini.

U RSF-ovom dokumentarcu oni ne pričaju samo svoja iskustva u novinarstvu već i o fizičkim opasnostima i psihičkim izazovima s kojima se suočavaju kako bi omogućili da rat bude pokriven.

“Oni su oči i uši novinara, skoro kao šesto čulo. Njihov rad olakšava pristup osjetljivim područjima i neispričanim pričama. Njihove nas priče vode iza kulisa ratnog izvještavanja, koje čitaocima i gledaocima obično ostaje skriveno”, izjavio je Arnaud Froger, šef istražnog odjela RSF-a i korežiser filma.

RSF napominje da strani novinari rijetko rade sami u Ukrajini, i da iza istraživačkog izvještavanja o ratnim zločinima, šokantnih fotografija zločina i video snimaka razaranja uzrokovanih dvogodišnjim sukobom, stoje stotine ukrajinskih fiksera.

Oni rade u sjeni, a iako se toliko ne zna za njih, oni su itekako značajni. Bez njih, naglašava RSF, bilo bi nemoguće za novinare iz svijeta da pokriju Ukrajinu otkako su ruske snage izvršile invaziju 24. februara 2022. 

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.