Reporteri bez granica zabrinuti zbog prijedloga Elona Muska da se ocjenjuje povjerenje u medije

Reporteri bez granica zabrinuti prijedlogom Elona Muska da se ocjenjuje povjerenje u medije

Reporteri bez granica zabrinuti zbog prijedloga Elona Muska da se ocjenjuje povjerenje u medije

Najavio kreiranje sistema gdje će publika ocjenjivati bazičnu istinitost članaka i praviti trag o kredibilnosti svakog novinara, urednika i publikacije.

foto: flickr

Planovi američkog milijardera i inovatora Elona Muska da pokrene online sistem za mjerenje istinitosti medijskih sadržaja potkopava povjerenje u medije, što je već radi predsjednik SAD-a Donald Trump, poručili su iz organizacije Reporteri bez granica.

Inžinjer i vizionar koji dobija mnogo medijske pažnje u posljednje vrijeme je kritičan prema medijma na Twitteru gdje je najavio kreiranje sistema gdje će publika ocjenjivati bazičnu istinitost članaka i praviti trag o kredibilnosti svakog novinara, urednika i publikacije. Platforma bi se, kako je predložio Musk, zvala Pravda što na ruskom znači istina, ali ujedno je i ime novine iz sovjetskog doba koja, po ocjeni Reportera bez granica, i nije predstvljala model kredibilne novine.

„Jednostavno glasanje po popularnosti ne može odrediti istinitost neke izjave“, smatra Elodie Vialle, šef tehnolopkog odjela Reportera bez granica. On naglašava da se novinarstvo temelji na rigoroznim metodama provjere činjenica a da je „mudrost mase“ iluzorno i opasno koristiti na ovaj način.

Ipak, Musk je osnovao kompaniju pod nazivom „Pravda Corp.“ prošle godine, piše RSF.

Izvor: RSF

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.