Reset the Net protiv nadzora interneta

Reset the Net protiv nadzora interneta

Reset the Net protiv nadzora interneta

Godinu dana nakon otkrivanja afere Snowden, neke od najvećih internet kompanija pokušavaju svojim korisnicima vratiti sigurnost u privatnost na internetu.

Kampanja Reset the Net organizirana je 5.6.2014., godinu dana nakon što su u javnost izašli dokumenti američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) o nadzoru internet komunikacija širom svijeta. Google, Reddit, Mozilla, Wordpress, Tumblr i Wikipedia neke su od velikih internet kompanija koje su ovim povodom objavile mjere pojačane sigurnosti korisnika. Google je uveo dvostrano šifriranje email komunikacije, koje čitanje mailova poslanih putem servira Gmail ograničava na korisnike kojima su namijenjeni i koji za to imaju šifru. Tumblr, Wordpress i Wikipedia su najavili prelazak na SSL enkripciju, koja nadzor internet aktivnosti u preglednicima čini težom i skupljom.

“Prije godinu dana, saznali smo da je internet pod nadzorom i da se naše aktivnosti prate i bilježe s ciljem kreiranja dosjea o našim privatnim životima - bez obzira na to koliko oni nevini i obični bili. Danas počinjemo rad na zaustavljanju prikupljanja naših podataka, čak iako američki kongres ne uspjeva to da uradi", rekao je u izjavi povodom najave Reset the Net kampanje Edward Snowden.
 
Internet korisnici zabrinuti za svoju privatnost mogu na oficijelnom web sajtu kampanje preuzeti paket alata za zaštitu privatnosti prilikom korištenja kompjutera, mobilnih uređaja i društvenih mreža.