Nova pravila omogućit će bolji pristup novinarima ratnim zonama u Ukrajini

RSF: Nova pravila omogućit će se bolji pristup novinara koji izvještavaju o ratu u Ukrajini

Nova pravila omogućit će bolji pristup novinarima ratnim zonama u Ukrajini

Novinari će moći izvještavati iz “crvenih” ratnih zona, a novinarske akreditacije će umjesto šest, važiti 12 mjeseci.

foto: Pixabay

Ukrajinske vlasti su 6. februara ove godine propisale izmjene i dopune kojim će novinarima i medijskim ekipama biti poboljšan pristup prilikom izvještavanja o ruskoj invaziji na tu zemlji, javljaju Reporteri bez granica (RSF).

Nove izmjene i dopune koje uključuju veće medijske slobode u Ukrajini omogućavaju prisustvo novinara u više ratnih zona, piše RSF. Novinari će, kako se navodi, uz pratnju predstavnika ukrajinske vojske, moći posjetiti tzv. “crvene” zone koje se nalaze u blizini linije fronta, a koje su im bile zabranjene. Kada je riječ o “žutim” zonama, vojna pratnja će biti potrebna samo za odlaske na vojne lokacije, dok će u drugim slučajevima novinari moći prisupiti svim područjima, kao i civili.

Sistem zona za područja u kojima se vode borbe je, kako navode iz RSF, poboljšan. Po prvi put od marta 2023., vlasti su objavile transparentno i detaljno objašnjenje o tome kako funkcioniše pristup zonama. Osim toga, važenje novinarskih akreditacija produženo je sa šest na 12 mjeseci, a akreditacije će biti dostupne i blogerima koji će također moći pristupiti linijama fronta.

Ukrajinske vlasti su, kako navodi RSF, objavile i ažuriranu listu informacija koje mediji ne mogu otkriti iz sigurnosnih razloga, kao što su planovi o borbama ukrajinske vojske, lokacije vojnih jedinica ili lični podaci vojnika.

Iz RSF su, pozdravljajući navedene promjene, naglasili da je to veoma važno zbog toga što mediji u Ukrajini igraju ključnu ulogu u svakodnevnom izvještavanju o situaciji o ratnim dešavanjima, dok se iz Kremlja silno pokušavaju propagirati dezinformacije u ratu.

Šefica odjela RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju, Jeanne Cavelier, podsjetila je da su ukrajinske vlasti uvele ograničenja za medije zbog vanrednog stanja uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu, te da je novim izmjenama i dopunama poboljšan pristup medija u borbenim zonama. Navela je da su medijske organizacije, uključujući RSF i Institut masovnog informisanja (IMI) iz Ukrajine, mjesecima tražile od ukrajinskih vlasti da ukinu ograničenja novinarima koji izvještavaju iz te zemlje.

Tokom 2022. i 2023. godine, kako piše RSF, više od 12.000 ukrajinskih i stranih novinara bilo je akreditovano za praćenje rata u Ukrajini. U posebno opasnom bezbjednosnom okruženju, navode da se lista novinara koji su bili žrtve ciljanih ruskih napada stalno povećavala.

Ukrajina se na Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2023. godinu nalazi na 79. mjestu od 180 zemalja, a posljednjih godina je, piše RSF, razvila transparentnije i više pluralističo medijsko okruženje, posebno zahvaljujući napretku u zakonodavstvu. Napredak ipak, dodaje se, i dalje podrivaju ruski napadi na novinare, masovne dezinformacije koje dolaze iz Kremlja ali i uznemiravanja novinara koje čine ukrajinske vlasti.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.