RSF: Platforme društvenih mreža ne bi trebale postati igračke milijardera

RSF: Platforme društvenih mreža ne bi trebale postati igračke milijardera

RSF: Platforme društvenih mreža ne bi trebale postati igračke milijardera

Reporteri bez granica zabrinuti zbog pojave novih tajkuna društvenih mreža.
 
foto: NordWood Themes on Unsplash
 
Reporteri bez granica (RSF) zabrinuti su zbog pojave, kako navode, novih tajkuna društvenih mreža, te kažu da platforme nikada ne bi trebale biti podložne hirovima. Trend da bogati kupuju društvene mreže bi, kako kažu iz RSF, jasno mogao predstavljati prijetnju demokratijama i cirkulaciji pluralističkih vijesti i informacija na internetu.
 
Američki reper i milijarder Kanye West, koji je promijenio ime u Ye, najavio je da planira imati vlastitu platformu društvenih mreža nakon što su neki od njegovih komentara uklonjeni sa Instagrama i Twittera, zbog čega su mu i blokirani nalozi na tim mrežama. Reurters je sredinom oktobra javio kako Kanye West kupuje Parler, platformu društvenih mreža popularnu među američkim konzervativcima.
 
Iz RSF podsjećaju da su platforme društvenih mreža ranije kupili i vlasnik Tesle Elon Musk i bivši američki predsjednik Donald Trump.
 
Šef tehničkog odjela RSF-a Vincent Berthier kaže kako su bogati i ranije kupovali medije, ali da današnji milijarderi žele preuzeti društvene mreže i postavlja pitanje zašto oni žele posjedovati ove platforme.
 
“Vjerovatno nije iz brige za opšti interes, iz želje da se promoviše pristup pouzdanim i pluralističkim informacijama. Njihovi planovi za preuzimanje otvaraju mnoga pitanja. To što imate bogatstvo ne bi trebalo da vam dozvoli da utičete na to kako se sadržaj distribuira na mreži. Hoćemo li dopustiti novoj generaciji milijardera da postavi svoju zastavu na internet bez reakcije?”, upitao je.
 
Platforma društvenih mreža koju Ye planira kupiti je Parler - platforma koja je, prema pisanju RSF-a, omiljena konzervativcima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i koja tvrdi da ima 20 miliona korisnika. Nezavisni kandidat na američkim predsjedničkim izborima u 2020. godini, na kojima je dobio jedva vidljiv broj glasova, reper Ye sada želi braniti slobodu izražavanja “konzervativnih mišljenja” na društvenim mrežama, suprotno od, kako kaže, onog “lijevog” koji je u vlasništvu Marka Zuckerberga.
 
Yeove izjave, kako kažu iz RSF-a, podsjećaju na stavove koje su iznijela druga dva milijardera koja su kupila platforme društvenih mreža - Trump i Musk. 
 
Izjave koje su pratile lansiranje Trumpove vlastite platforme, Truth Social, u februaru 2022. opasno su sugerisale, kako kaže RSF, da će ona poslužiti kao ploča za vlastitu ideologiju bivšeg predsjednika. Musk, koji je suptilniji od Yea i Trumpa, rekao je da misli da Twitter, nad kojim bi uskoro mogao steći potpunu kontrolu, ima problem s “ljevičarskom pristrasnošću”.
 
“Trenutno ne postoji način da se osigura da ovi novi tajkuni ne iskoriste svoje akvizicije za oblikovanje mišljenja miliona građana koji koriste njihove društvene mreže. Interesi ovih građana bi trebali biti na prvom mjestu, a ne poslovni interesi ili politički ciljevi onih koji vode kompanije”, naveli su iz RSF-a, dodajući da komunikacijske platforme, a posebno društvene mreže, oblikuju javnu debatu i ističu da bi zbog toga od njih trebalo zahtijevati da poštuju političku, ideološku i vjersku neutralnost, čak i ako su u privatnom vlasništvu. 
 
“Samovoljno donošenje odluka i politički oportunizam onih koji vode društvene mreže ne smiju se tolerisati jer nije teško zamisliti da su njihovi korisnici - termin koji se prečesto koristi za označavanje onih koji su u stvarnosti građani - izloženi ogromnim količinama sadržaja sa snažnom političkom pristrasnošću”, navode. 
 
Reporteri bez granica preporučuju Yeu da, ukoliko ga zanima moderiranje naloga na društvenim mrežama i njihov uticaj na pluralizam stavova koji se izražavaju, pročita najnoviji izvještaj Foruma za informacije i demokratiju o Režimima odgovornosti za naloge na društvenim mrežama i njihovih korisnika. U njemu su, kako pišu iz RSF-a, navedeni načini za usklađivanje politika moderiranja na platformama omogućavajući zaštitu slobodu izražavanja i pristup informacijama.
 
Iz RSF, organizacije kojoj je cilj zaštita prava na slobodu informacija, navode da su kontaktirali i platformu Parler i Yea, ali da nisu dobili odgovor na njihove upite.
 
Reperov potez da preuzme ovu mrežu dolazi nakon nekoliko njegovih antisemitskih ispada što je dovelo do toga da je njegov profil blokiran na Instagramu i na Twitteru.
 
Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.

 

Ovaj trend da bogati kupuju društvene mreže bi, kako kažu iz RSF, jasno mogao predstavljati prijetnju demokratijama i cirkulaciji pluralističkih vijesti i informacija na internetu.