RTL prodaje hrvatski ogranak kompaniji CME

RTL prodaje hrvatski ogranak kompaniji CME

RTL prodaje hrvatski ogranak kompaniji CME

Grupacija RTL-a prodaje hrvatski ogranak kompaniji Central European Media Enterprises.
 
foto: RTL
 
Medijska grupacija RTL je saopštila da je dogovorila prodaju svog hrvatskog ogranka kompaniji Central European Media Enterprises (CME) za 50 miliona eura. Slično saopštenje izdala je CME. Posao treba da odobre regulatori i očekuje se da će biti kompletiran u drugom kvartalu ove godine.
 
Elmar Heggen, COO i zamjenik predsjednika Uprave RTL Grupe, kazao je da će RTL Hrvatska ostati ključna za medijski pluralizam u toj zemlji, navodi se u saopštenju RTL-a kojeg prenosi Hrvatsko novinarsko društvo.
 
„Želimo se zahvaliti upravi i svim zaposlenicima RTL Croatia na učinku, strasti i predanosti. RTL Hrvatska je u proteklih 18 godina od prvog komercijalnog kanala u zemlji izrastao u zabavnu tvrtku s obitelji od osam TV kanala, digitalnih usluga i vlastite glazbene kuće. Novinarska ponuda RTL Hrvatska je i ostat će ključna za medijski pluralizam u zemlji”, rekao je Heggen.
 
„Sa svojim jasnim regionalnim fokusom na Srednju i Istočnu Evropu i svojom predanošću uređivačkoj neovisnosti i integritetu, CME je dobro opremljen za daljnji razvoj RTL-a Hrvatska. Prodaja je u skladu s našom strategijom konsolidacije i najboljom strateškom opcijom za RTL Hrvatsku, njegov predani tim i naše dioničare”, dodao je.
 
CME je aktivan u zemljama centralne i istočne Evrope, a u portfelju ima i televizijske kanale.
 
Tri besplatna TV kanala RTL-a Hrvatska – RTL Televizija (porodica, opći interes), RTL 2 (klasični filmovi, serije i sport) i RTL Kockica (djeca) – čine porodicu TV kanala u Hrvatskoj, koju nadopunjuju i plaćeni -TV kanali RTL Living, RTL Passion, RTL Crime i RTL Adria kao i RTL Croatia World, namjenski kanal za Hrvate koji žive u inozemstvu.
 
Poslovna jedinica također upravlja streaming servisima Play i Play Premium, nekoliko digitalnih servisa i muzičkom etiketom RTL Music.
 
Prema sporazumu sa CME, akcionari RTL-a nastavit će da dobijaju dividendu od dugoročnih ugovora o licenciranju.
 
Grupacija RTL već duže preispituje svoje interese u evropskim zemljama, nastojeći da zadrži konkurentnost svojih firmi u utakmici sa internacionalnim provajderima online sadržaja, javlja dpa.
 
Ukupna naknada koja se plaća pri zatvaranju iznosi 50 miliona eura. Osim toga, RTL Grupa će imati koristi od tantijema na temelju dugoročnog ugovora o licenciranju žiga s CME-om. Dioničari RTL Grupe će imati koristi od novčanog prihoda u skladu s navedenom politikom dividendi. RTL Grupa bila je većinski dioničar RTL Hrvatska od njenog osnivanja 2004. godine, a od jula 2015. u potpunom je vlasništvu firme.
 
Izvor: RTL i dpa
 
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje