RTV USK pozvala na poštivanje autorskih prava

RTV USK pozvala na poštivanje autorskih prava ovog medija

RTV USK pozvala na poštivanje autorskih prava

Iz medijske kuće naveli da se njihov online sadržaj koristi bez navođenja izvora.

Foto: RTV USK

Javna televizija Unsko-sanskog kantona jučer je objavila upozorenje na ilegalno korištenje njenih online programskih sadržaja i pozvala na korektnost i saradnju. U saopštenju za javnost je navedeno da u posljednje vrijeme brojni subjekti u online prostoru koriste i objavljuju rad ovog medija predstavljajući ga kao svoj, te da se bez poštovanja odnose prema radu novinara ove medijske kuće.

Navode da žele korigirati praksu koja nije dobra i pokazuje izostanak poštovanja prema novinarskom radu.

“S tim u vezi, naglašavamo kako želimo saradnju u kojoj će se jasno znati i predstaviti javnosti izvor informacije”, navedeno je u saopštenju.

Iz ove medijske kuće podsjetili su i na neke odredbe u pogledu zaštite autorskih prava. Prema Kodeksu za štampu i online medije BiH novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nosilaca autorskih prava, bez izričite dozvole za to, uz obavezno naznačavanje izvora i/ili upućivanje na izvor. Znatna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, ipak, zahtijeva izričitu dozvolu nosioca autorskog prava i kontaktiranje s njim, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.

U saopštenju je navedeno da ukoliko neko želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je tekst objavljen, može to učiniti isključivo uz pismeno odobrenje RTV USK-a. Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti RTV USK-a i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen tekst ove medijske kuće.

Dodali su i da ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon objave, uz dozvolu uredništva RTV USK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen tekst.

Izvor: RTV USK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.