Rusija kompaniju Meta proglasila “ekstremističkom”

Rusija kompaniju Meta proglasila “ekstremističkom”

Rusija kompaniju Meta proglasila “ekstremističkom”

Ruski sud kompaniju Meta proglasio krivom za “ekstremističke aktivnosti”, dok WhatsApp ostaje dostupan kao “sredstvo komunikacije”.
 
 
Sud u Rusiji je zabranio društvene mreže Facebook i Instagram u toj zemlji proglasivši krivom njihovu matičnu kompaniju Meta za “ekstremističke aktivnosti”.
 
Kako piše Reuters, implikacije ove posljednje presude ostaju nejasne jer su Facebook i Instagram već zabranjeni u Rusiji i to nakon što su iz Mete kazali da ublažavaju svoju politiku o govoru mržnje prema ruskim vojnicima i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u vezi sa ratom u Ukrajini.
 
Pored ove odluke suda koja se odnosi na Metu, odlučeno je i da će WhatsApp, mobilna aplikacija za komunikaciju u vlasništvu iste kompanije, ostati dostupna za korištenje jer je, kako je navedeno, “sredstvo komunikacije, a ne izvor informacija”.
 
Tokom saslušanja u ponedjeljak u Moskvi, ruska sigurnosna služba FSB-a optužila je Metu za stvaranje “alternativne stvarnosti” u kojoj se “rasplamsala mržnja prema Rusima”. Prethodno su grupe poput talibana, Jehovinih svjedoka i organizacije koju je predvodio protivnik Kremlja Aleksej Navaljni bile na meti istog zakona o ekstremizmu.
 
“Aktivnosti organizacije Meta usmjerene su protiv Rusije i njenih oružanih snaga”, kazao je na sudu predstavnik FSB-a Igor Kovalevsky.
 
Takođe, ruski tužioci izjavili su na sudu da neće tražiti podizanje optužnica protiv ruskih građana i organizacija koje pristupaju ovim dvjema platformama, s obzirom na to da mnogo Rusa pokušava zaobići zabranu društvenih mreža koristeći VPN (mrežu koja štiti privatnost).
 
No, advokat za ljudska prava iz Agore, međunarodne grupe za ljudska prava, Pavel Chikov rekao je da ni sud ni tužilac ne mogu garantovati sigurnost korisnika Facebooka ili Instagrama, upozoravajući na to da svako javno prikazivanje simbola Meta može biti razlog za novčane i kazne zatvora.
 
Prema navodima agencije TASS, advokatica kompanije Meta Victoria Shagina kazala je na sudu da se ta korporacija protivi bilo kakvoj vrsti rusofobije i da ne provodi ekstremističke aktivnosti.
 
Facebook je prošle godine imao 7,5 miliona korisnika u Rusiji, a WhatsApp 67 miliona, dok su iz Instagrama ranije kazali da će zabrana njihovog djelovanja utjecati na 80 miliona korisnika u Rusiji.
 
Pristup Twitteru također je ograničen, a ruski regulator za medije Roskomnadzor je u petak zatražio da Google Alphabet Inc prestane, prema njihovim navodima, širiti “prijetnje ruskim građanima na YouTubeu”.
 
Anton Gorelkin, član ruskog odbora Državne dume za informacije i komunikacije, kazao je da bi rusko tržište moglo ponovo biti otvorenu za Metu, ali samo pod uslovima Moskve.
 
 
___


Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.