Rusija: Novi zakon označava novinare kao „strane agente“

Rusija: Novi zakon označava novinare kao „strane agente“

Rusija: Novi zakon označava novinare kao „strane agente“

Evropska federacija novinara upozorava na strogost novog ruskog zakona o informisanju i komunikacijama koji targetira novinare.

foto: efj

Novi zakon usvojen u Rusiji omogućit će vlastima da označe pojedine novinare i blogere kao „strane agente“ i da blokira sajtove bez sudskog naloga, poručuju iz Evropske federacije novinara.

„Pojedinci bi morali objavljivati izvještaje o svojim finansijama i tome koliko novca troše“, rekao je jedan od kreatora zakona, Pyotr Tolstoy, zamjenik predsjedavajućeg dume.

Predsjednik Evropske federacije novinara, Mogens Blicher Bjerregard, je rekao da svjedočimo opasnom trendu za medijske slobode u Rusiji u posljednjih nekoliko godina.

„Vlasti koriste legalne instrumente targetiranja novinara i medija sa namjerom da se miješa u medijske slobode u zemlji“, rekao je i dodao kako nema izgovora za takvo nešto.

„Novinarima mora biti dozvoljeno da rade svoj posao u slobodnom i nezavisnom okruženju. Pozivamo ruske vlasti da povuku ovaj zakon i zaustave zakone koji će ograničavati slobodu medija u zemlji“, dodao je Blicher Bjerregard.

Rusija se nalazi na 148. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

 

Izvor: EFJ

____________

 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.