Rusija zabranila aktivnosti Bellingcata

Rusija zabranila novinsku kuću Bellingcat

Rusija zabranila aktivnosti Bellingcata

Rusija je Bellingcat i The Insider označila sigurnosnim prijetnjama.
 
foto: Bellingcat
 
Rusija je u petak zabranila istraživačkom novinskom izdanju Bellingcat, koji je specijalizovan za provjeru činjenice, i njegovom partneru The Insideru, specijalizovanom za istraživačko novinarstvo i provjeru činjenica, da djeluju unutar zemlje označivši ih sigurnosnim prijetnjama.
 
Bellingcat, sa sjedištem u Holandiji, prema pisanju Reutersa, odgovoran je za razotkrivanje vojnika, koje podržava Rusija, da stoje iza obaranja aviona MH17 Malaysian Airlinesa, koji je pao iznad istočne Ukrajine 2014., kao i razotkrivanje agenata ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) koji su poslani da otruju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog 2020. godine.
 
Ruski glavni tužilac rekao je da aktivnosti Bellingcatovog partnera The Insidera “predstavljaju prijetnju po sigurnosti Ruske Federacije”. Oba medija će biti dodani na rusku listu “nepoželjnih”. Zabranjeno je njihovo djelovanje u Rusiji a saradnja sa njima će biti označena nezakonitom za ruske organizacije i pojedince.
 
Osnivač Bellingcata Eliot Higgins napisao je na Twitteru da Bellingcat nema pravno ni finansijsko prisustvo, kao ni zaposlene u Rusiji, tako da je nejasno kako Rusija očekuje da to sprovede, kako je naveo.
 
The Insider, nezavisni ruski portal, ima sjedište u Latviji, a sa Bellingcatom je radio na većini istraga u posljednjih pet godina, koje uključuju identifikaciju i praćenje muškaraca koji su stajali iza trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018.
 
Reuters navodi kako je Rusija na desetine međunarodnih nevladinih organizacija i grupa civilnog društva označila kao “nepoželjne”, a stotine domaćih grupa i novinara koji se protive Kremlju proglasila je “stranim agentima”. Ovaj progon je, kako dodaje Reuters, intenziviran otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru.
 
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.