Ruski nezavisni kanal TV Rain ponovo u eteru iz inozemstva

Ruski nezavisni kanal TV Rain ponovo u eteru iz inozemstva

Ruski nezavisni kanal TV Rain ponovo u eteru iz inozemstva

Nakon više od četiri mjeseca neemitovanja ruski nezavisni TV kanal ponovo u eteru .
 
foto: Screenshot / TV Rain
 
Liberalno orijentisani ruski nezavisni kanal Dozhd (TV Rain) nastavio je sa emitovanjem u ponedjeljak uveče iz inozemstva nakon četiri mjeseca otkako je ovaj medij bio primoran da zatvori svoj moskovski studio zbog izvještavanja o ruskoj invaziji na Ukrajinu.  
 
U ponedjeljak su iz ovog medija saopštili da su dobili dozvolu Evropske unije za emitovanje i da će raditi iz studija u Latviji, Francuskoj, Holandiji i iz Gruzije, zemlje u koju su se mnogi Rusi preselili, kako navodi Reuters, jer se nisu osjećali ugodno zbog ruske invazije na Ukrajinu.
 
Njihov program će biti emitovan i na YouTubeu i vjerovatno će, prema pisanju Reutersa, biti jedini način na koji će ga većina ljudi u Rusiji moći gledati i to putem virtuelnih privatnih mreža (VPN).
 
“Zbog represivnih zakona i vojne cenzure usvojene u Rusiji bili smo primorani da napustimo svoje domove. Sada nastavljamo sa radom izvan zemlje”, navodi se u izjavi Dozhda. 
 
Reuters podsjeća da je Dozhd 2021. godine izbačen iz Kremlin poola - grupe ruskih novinara akreditovanih da redovno izvještavaju o aktivnostima predsjednika Rusije i najvišeg ruskog guvernera, a Ministarstvo pravde Rusije iste godine je TV Dozhd označilo kao “stranog agenta”, nakon čega su morali priložiti izjavu o odricanju odgovornosti na sve svoje proizvode. Takođe im je bilo nametnuto niz administrativnih obaveza.
 
Ruski regulator za komunikacije 1. marta je objavio da je blokirao pristup TV Dozhdu, optužujući ga za širenje “namjerno lažnih informacija o akcijama ruskog vojnog osoblja” u Ukrajini. Sljedećeg dana, iz Dozhda su objavili da je njihov tim napustio Rusiju, nakon čega su započeli radove na obnovi kanala u inozemstvu.
 
Novo usvojeno rusko zakonodavstvo kriminalizuje širenje “lažnih informacija” o ruskoj vojsci, uključujući pisanje o “ruskoj invaziji na Ukrajinu”. Medijima je rečeno da ruske akcije u Ukrajini ne bi trebale biti opisane kao “napad, invazija ili objava rata”.
 
Ruski regulator je takođe optužio Dozhd za “podsticanje ekstremizma, izazivanje masovnog narušavanja javnog mira i sigurnosti i podsticanje protesta”.
 
Novi zakoni primorali su zatvaranje ili preseljenje u inozemstvo za sve glavne ruske nezavisne ili liberalno orijentisane medije, uključujući Eho Moskvy i Novayu Gazetu.
 
Izvor: Reuters, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.