Ruski novinar Nevzorov osuđen na osam godina zatvora zbog komentara o ratu u Ukrajini

Ruski novinar Nevzorov osuđen na osam godina zatvora zbog komentara o ratu u Ukrajini

Ruski novinar Nevzorov osuđen na osam godina zatvora zbog komentara o ratu u Ukrajini

Istražioci su kazali da je Nevzorov namjerno objavio "obmanjujuće informacije" sa "netačnim fotografijama civila pogođenih granatiranjem".
 
foto: YouTube / Alexander Nevzorov
 
Ruski sud u odsustvu je 1. februara osudio novinara Alexandra Nevzorova na osam godina zatvora zbog širenja "lažnih informacija" o ratu Rusije protiv Ukrajine, a Evropska i Međunarodna novinarska federacija (EFJ i IFJ) pridružuju se svojoj ruskoj podružnici u osudi kriminalizacije novinarstva i pozivaju ruske vlasti da preispitaju presudu, navode ove organizacije u saopštenju.
 
"Novinar Alexandar Glebovich Nevzorov proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina", rečeno je iz pres-službe moskovskih sudova.
 
Saopšteno je i da će Nevzorov biti poslat u kaznenu koloniju ako se ikada vrati u Rusiju, te da mu je četiri godine zabranjeno da upravlja internet sadržajem.
 
Nevzorov je, kako pišu EFJ i IFJ, bio pod pritiskom vlasti zbog njegovih navoda da su ruske snage u martu 2022. namjerno granatirale porodilište u Mariupolju u Ukrajini. Tužioci su tražili kaznu od devet godina zatvora.
 
Nevzorov je napustio Rusiju u martu prošle godine i nije bio na saslušanjima. Istražioci su kada su pokrenuli istragu kazali da je Nevzorov namjerno objavio "obmanjujuće informacije" sa "netačnim fotografijama civila pogođenih granatiranjem". Mjesec dana kasnije proglašen je za "stranog agenta".
 
Nakon što je Kremlj naredio da njihove trupe uđu u Ukrajinu, kako podsjećaju EFJ i IFJ, Rusija je u martu uvela novi zakon kojim se novinarima prijeti zatvorskim kaznama do 15 godina zbog širenja "lažnih informacija" o ruskim oružanim snagama. Taj zakon čini nezakonitim i prijavljivanje bilo kojeg događaja koji bi mogao diskreditovati vojsku zemlje.
 
"Alexander Nevzorov, čije objave i izjave često iritiraju mnoge, može biti predmet kritike, ali on je nesumnjivo jedan od glavnih simbola novog nezavisnog novinarstva koje se pojavilo krajem 1980-ih godina prošlog vijeka", izjavio je Andrei Jvirblis, sekretar nezavisnog ruskog sindikata novinara. "Njegova osuda, koja je takođe simbolična jer je Nevzorov van domašaja ruske pravde, nesumnjivo je osuda ovakvog novinarstva. Sa ove tačke gledišta, nije važno šta je tačno Nevzorov napisao o Ukrajini, da li je 'diskreditovao' rusku vojsku ili ne. Ovom presudom u Rusiji se osuđuje i zastrašuje sama mogućnost slobodne misli i slobodnog izražavanja", dodao je.
 
Nevzorov je, kako piše Deutsche Welle, bivši političar i politički komentator koji je podržao izbore predsjednika Rusije Vladimira Putina 2012., ali je nakon aneksije Krima 2014. godine raskinuo odnose sa Putinom. Nakon toga se vratio novinarstvu i sakupio skoro dva miliona pretplatnika na YouTubeu.
 
On je jedan od mnogih političara i javnih ličnosti koji su suočeni sa kaznom zatvora po novom zakonu, uključujući istaknutog opozicionog poslanika Ilya Yashina, koji trenutno služi zatvorsku kaznu od osam i po godina.
 
Komentarišući presudu i zahtjev tužioca da služi devetogodišnju zatvorsku kaznu, Nevzorov je rekao kako misli da "Rusija neće postojati za devet godina". Dodao je da on i njegova supruga ne planiraju da se vrate u "Putinovu Rusiju, diktaturu zasnovanu na prljavštini, krvi i optužbama".
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.