Ruski novinar osuđen na sedam godina zatvora zbog “širenja lažnih vijesti o vojsci”

Ruski novinar osuđen na sedam godina zatvora zbog “širenja lažnih vijesti o vojsci”

Ruski novinar osuđen na sedam godina zatvora zbog “širenja lažnih vijesti o vojsci”

Osuđeni novinar Roman Ivanov kaže da novinarstvo više ne postoji u Rusiji.

foto: RusNews

Novinara RusNews Romana Ivanova prošle sedmice je ruski sud osudio na sedmogodišnju kaznu zatvora zbog, kako je  javio Komitet za zaštitu novinara (CPJ), njegovih objava na društvenim mrežama o ruskoj vojsci. CPJ je osudio kaznu i pozvao ruske vlasti da ga odmah oslobode i odbace sve optužbe protiv njega.

Sud u Koroljovu, gradu koji se nalazi nedaleko od Moskve, osudio je Ivanova 6. marta po optužbama za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci. Ivanov je osuđen na sedam godina zatvora, iako su tužioci tražili osam godina.

Glavni urednik RusNewsa Sergey Aynbinder rekao je CPJ-u da Ivanov, koji je negirao optužbe, planira uložiti žalbu na presudu.

“Ruske vlasti, osuđujući novinara Romana Ivanova na sedam godina zatvora, kažnjavaju ga zbog objavljivanja informacija o ruskom ratu u Ukrajini koje su se razlikovale od zvaničnog narativa”, rekao je Carlos Martinez de la Serna, programski direktor CPJ-a.

Dodao je da bi vlasti trebale da odbace sve optužbe protiv njega i da prestanu da zatvaraju nezavisne glasove.

Glas Amerike (Voice of America - VoA) piše da je Ivanov u završnoj izjavi sudu rekao da novinarstvo više ne postoji u Rusiji.

“Moramo se zapitati zašto sijemo patnju i nesreću svuda oko sebe, zašto se naša zemlja pretvorila u lavinu patnje i nesreće”, rekao je.

Ivanov je ranije radio i za lokalni državni TV kanal, ali je otpušten 2021. nakon što je izvještavao o navodnoj korupciji, izbornim prevarama i ekološkim problemima u Koroljovu.

Govoreći ispred sudnice nakon presude u srijedu, Ivanova majka je rekla da vjeruje da su slučaj protiv njega naredile lokalne vlasti kao odmazdu za njegovo izvještavanje.

“Ono što je izneseno za njega potpuno je izmišljeno”, rekla je Alla Ivanova.

“Nastaviću da se borim. Volim svog sina i ponosna sam na njega. Ponosna sam što se borio za ljude, pomagao ljudima”, izjavila je.

 

Ivanov je uhapšen u aprilu 2023. zbog, kako navodi CPJ, objave na ruskoj platformi društvenih mreža Vkontakte o izvještaju Ujedinjenih naroda o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini i dvije objave na Telegramu o masakru civila u Buči i ruskim raketnim napadima u Ukrajini.

Pored toga što je radio kao novinar, on je vodio i Telegram kanal Chestnoe Korolyovskoe.

CPJ piše da je Ivanov drugi novinar RusNewsa koji je u zatvoru zbog širenja “lažnih vijesti o ruskoj vojsci”. Njegova kolegica Marija Ponomarenko osuđena je na šest godina zatvora po istim optužbama u februaru 2023. Njoj se takođe sudi u drugom krivičnom postupku zbog navoda o upotrebi nasilja nad zatvorskim osobljem, zbog čega bi mogla dobiti dodatnih pet godina zatvora.

U martu 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ruski parlamentarci izmijenili su zakon kako bi se mogle odrediti zatvorske i novčane kazne za navode o navodnoj diskreditaciji vojske zemlje ili širenje lažnih informacija o njoj.

Trećem reporteru RusNewsa, Igoru Kuznetsovu, koji je u pritvoru od septembra 2021. godine, sudi se za učešće u ekstremističkoj grupi, za koju su ruski tužioci zatražili kaznu od četiri i po godine zatvora. U drugom slučaju je optužen za podsticanje masovnih nereda u grupnim razgovorima na Telegramu, zbog čega bi mogao biti osuđen na deset godina zatvora.

Rusija se nalazi na četvrtom mjestu na CPJ-ovom popisu država koje najviše zatvaraju novinare na svijetu. U decembru 2023. godine kada je objavljen popis, Rusija je imala 22 zatvorena novinara. Njih šest, uključujući Ivanova i Ponomarenko, zadržani su pod optužbom za širenje takozvanih lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Izvor: CPJ, VoA

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.