S nastavkom pandemije koronavirusa raste profit tehnoloških divova

S nastavkom pandemije koronavirusa raste profit tehnoloških divova

S nastavkom pandemije koronavirusa raste profit tehnoloških divova

Kako piše The Guardian, rekordnu dobit zabilježili su Google, Apple i Microsoft.

foto: pixabay

Google, Apple i Microsoft izvijestili su u utorak o rekordnoj tromjesečnoj prodaji i dobiti, a The Guardian piše da tehnološke kompanije i dalje imaju koristi od pandemije koronavirusa koja je stvorila “savršenu pozitivnu oluju” za  tehnologiju.

Za tromjesečni period koji je završen u junu ove godine, navodi se da je Apple zabilježio najbolji fiskalni izvještaj u posljednjih 45 godina ostvarivši dobit od 21,7 milijardi američkih dolara. Ova dobit je, kako piše The Guardian, bila potaknuta velikom prodajom uređaja iPhone 12 i rastom uslužnog poslovanja.

Kao najpovoljnije tržište za prodaju Apple uređaja navodi se Kina, a BBC piše da su potrošači u toj zemlji najviše kupovali Appleov iPhone 12 i uređaje poput Apple Watcha.

The Guardian piše da je Googleova matična kompanija Alphabet za drugi tromjesečni izvještaj ove godine prijavila prihod od 61,8 milijardi američkih dolara što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine. Navodi se da su prihodi od oglašavanja ove kompanije, u odnosu na prošlu godinu, porasli za 69 posto.

O prihodima za drugi tromjesečni period ove godine izvijestio i Microsoft čija je dobit, kako piše The Guardian, bila viša od 46 milijardi američkih dolara što je 21 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Rezultati o dobiti, kako se navodi, došli su nakon što je u ponedjeljak Tesla izvijestila o rekornoj dobiti u jednoj od najprometnijih sedmica za tromjesečne izvještaje o američkoj zaradi, a očekuje se da će tokom ove sedmice o zaradi izvijestiti Facebook i Amazon.

The Guardian piše da je ekonomist i profesor finansija sa univerziteta u New Yorku Thomas Phillippon rekao da su tehnološke kompanije najveći ekonomski pobjednici pandemije koronavirusa jer su globalne blokade potaknule potrošače da više koriste njihove usluge, kao i da je pandemija za njih bila “savršena pozitivna oluja”.

Časopis Forbes je, kako se navodi, nedavno izračunao da sada u svijetu postoji 365 milijardera koji su bogatstvo stekli u tehnologiji, a taj broj je prije pandemije bio 241.

Prema pisanju The Guardiana, najbogatija osoba na svijetu je osnivač i direktor tehnološke kompanije Amazon, Jeff Bezos, sa procijenjenim bogatsvom u iznosu od 212 milijardi dolara, a slijede ga suosnivač Tesle Elon Musk sa 180 milijardi američkih dolara, suosnivač Microsofta Bill Gates sa 151 milijardi američkih dolara i glavni i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg sa oko 138 milijardi američkih dolara.

BBC piše da je u Velikoj Britaniji osnovan novi regulator “Digital Markets Unit” koji je započeo izradu novih kodeksa za tehnološke kompanije i njihov odnos sa vlasnicima sadržaja i oglašivačima, a taj režim bi navodno trebao biti “naklonjen konkurenciji”.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, je nedavno potpisao naredbu s ciljem promovisanja daljeg takmičenja, a BBC piše da ta naredba uključuje i nekoliko preporuka poput veće kontrole spajanja u tehnološkom sektoru i nelojalnih metoda konkurencije tržišta na internetu.

Problemi sa tehnološkim kompanijama su se, kako piše BBC, pojavili zbog toga što tehnološke kompanije prikupljaju previše ličnih podataka korisnika, kupuju potencijalne konkurente na tržištu i nelojalno se takmiče sa malim preduzećima.

Izvor: The Guardian, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.