SAD i Velika Britanija uveli sankcije za Putinove stranice koje šire lažne vijesti

Zapad pogodio sankcijama Putinove stranice koje šire lažne vijesti

SAD i Velika Britanija uveli sankcije za Putinove stranice koje šire lažne vijesti

Razotkrivene internet stranice koje šire dezinformacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu i blogeri koji su po forumima i društvenim mrežama pisali u korist Putina.
 
foto: Pixabay
 
Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za dvanaest medija koji su širili dezinformacije, i koji su opisani kao ključni za podupiranje ruskog predsjednika Vladimira Putina a za koje se tvrdi da je njima upravljala ruska obavještajna služba.
 
Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije objavilo je prošle sedmice da će uvesti sankcije ruskoj Agenciji za internetska istraživanja a na meti su i druge dvije dezinformacijske web stranice - New Eastern Outlook i Oriental Review.
 
Za ovu rusku Agenciju za internetska istraživanja, o kojoj je Guardian pisao prošle godine, otkriveno je da je blogerima sa sjedištem u Rusiji plaćala 500 funti mjesečno kako bi objavljivali komentare na chat forumima, društvenim mrežama i u sekcijama komentara zapadnih medija pisali u korist Putina.
 
Američki Odjel za trezor je uveo sankcije za ista tri medija koja su već identifikovale britanske vlasti. Ovaj odjel je poduzeo i mjere protiv najmanje devet drugih, od kojih je pet podvrgnuto sankcijama otkako je započela invazija na Ukrajinu. Jedna od internetskih ruskih stranica koje su sankcionisale SAD je Strategic Culture Foundation, koja sebe opisuje kao “platformu za opsežnu analizu euroazijskih i globalnih poslova”.
 
Na ovoj stranici su se našle i ruske tvrdnje o “tajnom projektu” pretvaranja Ukrajine u nuklearnu silu, a jedan od autora ove stranice je tvrdio da je trovanje novičokom bivšeg vojnog oficira iz Rusije Sergeija Skripala i njegove kćerke Yulije u Salisburyju u martu 2018. vjerovatno bila “netačna” informacija koja je plasirala Britanija u cilju “inkriminiranja, demoniziranja i delegitimiziranja Rusije”.
 
Američki Odjel za trezor opisuje web stranicu Strategic Culture Foundation kao online časopis registrovan u Rusiji, navodeći da objavljuje teorije zavjere te da prikriva rusko porijeklo časopisa kako bi čitatelji vjerovali izvoru.
 
Iz ove stranice nisu odgovorili na Guardianov zahtjev za komentar a na njihovoj stranici stoji da su optužbe da su povezani s ruskim obavještajnim službama “nepotkrijepljene”. Takođe, njene Twitter i Facebook stranice suspendovane su od septembra 2020. 
 
Američki dužnosnici također su sankcionisali još tri medija za koje se tvrdi da su povezani sa stranicom Strategic Culture Foundation - SouthFront, NewsFront i InfoRos za koje navode da su povezani s ruskim obavještajnim službama.
 
Britanski regulator za medije Ofcom oduzeo je prošle sedmice ruskom državnom kanalu RT (Russia Today) dozvolu za emitovanje u Velikoj Britaniji za koji su analitičari kazali da je taj kanal samo “vrh ledenog brijega” u propagandnoj kampanji koju vodi Kremlj.
 
Ukrajinska vlada suočila se s napadima dezinformacija, uključujući lažni video koji je prošle sedmice kružio internetom a na kojem je prikazan predsjednik te zemlje Volodymyr Zelenskiy koji navodno savjetuje vojnike da polože oružje. Zelenskiy je ubrzo reagovao na taj video nazivajući ga “djetinjastom provokacijom”. Takođe, analize eksperata su pokazale da je ovaj video lažan.

 
Izvor: Guardian
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.