SAD: izvještaj o finansiranju neprofitnih medijskih organizacija

SAD: izvještaj o finansiranju neprofitnih medijskih organizacija

Izvještaj organizacije Foundation Center pokazuje ko su u SAD-u najveći donatori neprofitnim medijskim organizacijama i edukacijskim programima iz područja novinarstva.

Izvještaj pod nazivom “Growth in Foundation Support for Media in the United States”, kako se vidi i iz naslova, pokazuje da su u periodu od 2009. do 2011. donacije za neprofitne medijske organizacije i projekte porasle. Ipak, autori ukazuju na činjenicu da je broj fondacija koje dodjeljuju grantove statičan i da je mali broj organizacija izvor većine donacija.

Najveći donator je The Freedom Forum, koji je projektu Newseum, muzeju medija i novinarstva, dodijelio grant od 121,4 miliona dolara. Među 10 najvećih donatora su još fondacije Bill & Melinda Gates, Knight, MacArthur, Ford, Annenberg, Mellon, Lucas, Sloan i Reynolds. Izvještaj je obuhvatio samo grantove veće od 10 hiljada  dolara, izostavljajući male grantove koji su, prema nekim analitičarima, budućnost neprofitnih medijskih organizacija.

Kada se radi o vrsti medijskih projekata koje fondacije podržavaju, 55% ih je dodijeljeno medijskim platformama (TV, radio, štampa, mobilni mediji), od čega 16,4% web medijima. Finansiranje mobilnih platformi je zabilježilo najveći porast u analiziranom periodu, čak 186,6%. Najveći pad investicija zabilježen je na polju filma i video produkcije.

28,3% grantova je dodijeljeno novinarskim projektima, pri čemu na istraživačko novinarstvo otpada oko 1,5%.

Kompletan izvještaj i vizualizacije rezultata možete pronaći na web sajtu Media Impact Funders.

Izvor: Nieman Journalism Lab, Foundation Center, Media Impact Funders