SAD: Malo razlike u konzumiranju vijesti između republikanaca i demokrata

SAD: Malo razlike u konzumiranju vijesti između republikanaca i demokrata

SAD: Malo razlike u konzumiranju vijesti između republikanaca i demokrata

Nova studija pokazala je da su, iako se razlikuju u stavovima u odnosu na medije, republikanci i demokrate veoma slični u načinu konzumacije vijesti.
 
Bez obzira na to da li su republikanci ili demokrate, Amerikanci su jednako spremni plaćati za vijesti, konzumirati informacije sa društvenih mreža, tražiti vijesti aktivno i primati informacije nekoliko puta na dan, pokazale su dvije nove studije koje je proveo Media Insight Project.
 
Republikanci i demokrate, također, podjednako navode lokalne izvore vijesti kao medije koje najviše koriste, ali, ipak, postoje razlike u konzumaciji vijesti kada je riječ o većim medijskim kućama. Republikanci su manje zadovoljni od demokrata čak i kada je riječ o izvorima vijesti koje plaćaju i o medijima koje najčešće koriste. Iznenađenje nije i da je Fox News češći izvor informacija za republikance (40 posto republikanaca u odnosu na samo osam posto demokrata).
 
Samo mala razlika postoji i u tehnologiju putem koje Amerikanci dolaze do vijesti. Svi podjednako konzumiraju vijesti putem mobitela (85 posto demokrate, 84 posto republikanci i 85 posto nezavisni), putem kompjutera (66 posto demokrate, 65 posto republikanci i 63 posto nezavisni), dok nešto veća razlika postoji u gledanju televizije (84 posto demokrate, 85 posto republikanci i 78 posto nezavisni).
 
Više informacija iz istraživanja možete pronaći ovdje.