Samo jedna bh. redakcija ide u Soči

Samo jedna bh. redakcija ide u Soči

Samo jedna bh. redakcija ide u Soči

Tokom trajanja ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u Sočiju gledaoci u Bosni i Hercegovini bit će uskraćeni za direktno javljanje domaćih komentatora. Ili za direktan prenos u domaćoj produkciji. Jedini akreditovan medij za praćenje naših olimpijaca u Sočiju je sportski portal Sportsport.ba.

Foto: Wikipedija

"Prema informacijama koje smo mi dobili iz Olimpijskog komiteta, SportSport.ba je jedini non-rights holder medij iz BiH koji se akreditovao za neku Olimpijadu od kada postoji Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine", ističe Emir Haračić, direktor portala Sportsport.ba.

Uz veliko zalaganje osoblja iz Olimpijskog komiteta BiH i činjenicu da nije bilo drugih zainteresovanih medija, redakcija Sportsport.ba je uspjela dobiti dvije akreditacije za praćenje Igara.

FOTO: Akreditacije za dva člana redakcije SportSport.ba portala (Izvor: SportSport.ba)

Said Fazlagić, generalni sekretar OKBiH izrazio je nezadovoljstvo medijima u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju praćenje bh. sportista koji će nastupati na Olimpijadi, uz objašnjenje da odlazak na Olimpijadu jeste skup ali da je nedovoljno da samo jedan medij prati direktna dešavanja u Sočiju.

Vedad Šurković iz sportske redakcije FACE TV-a izjavio je za Media.ba kako niko iz njihove redakcije neće putovati, jer su troškovi angažmana veliki, naročito kada se uzme u obzir da Olimpijada traje 15 dana. Njihov fokus će biti na telefonskim izjavama.

O razlozima odlaska tima iz redakcije Sportsport.ba, Emir Haračić pojašnjava: "Interes bh. javnosti za zimske sportove i Olimpijadu nije veliki, te nemamo iluzija da će posao koji uradimo u Sočiju dovesti do skoka u čitanosti portala SportSport.ba, ali ukoliko želimo ozbiljno pratiti sportska dešavanja i nastupe bh, sportista na međunarodnoj sceni, Olimpijada je događaj koji se ne smije preskočiti. Želimo održati kontinuitet i standarde izvještavanja koje smo sami sebi nametnuli u proteklim godinama. U Sočiju ćemo nastojati ispratiti sva dešavanja oko bh. tima, uraditi video intervjue sa našim sportistima pred i nakon svih takmičenja, ali se izboriti i za razgovore sa najuspješnijim svjetskim sportistima, sa lica mjesta ispratiti takmičenja u sportovima koji su našoj javnosti najzanimljiviji i prenijeti utiske o samoj organizaciji takmičenja i duhu koji Olimpijada nosi".