Saradnica Media.ba u finalu za Evropsku nagradu za naučne novinare

Saradnica Media.ba u finalu za Evropsku nagradu za naučne novinare

Saradnica Media.ba u finalu za Evropsku nagradu za naučne novinare

Novinarka i istraživačica Jelena Kalinić je među pet finalistkinja za nagradu European Science Journalist za 2022. godinu
 
foto: Privatna arhiva
 
Bosanskohercegovačka naučna novinarka i istraživačica Jelena Kalinić je među pet finalistkinja za nagradu European Science Journalist za 2022. godinu, objavila je 13. juna Evropska federacija za naučno novinarstvo
 
Evropska nagrada za novinare koji se bave naukom dodjeljuje se za izvrsnost i inovacije u naučnom novinarstvu širom Evrope za radove objavljene ili emitovane od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, a nominacije dolaze od nacionalnih udruženja naučnih novinara, kao i pojedinaca. 
 
Među radovima, sa kojima je Jelena Kalinić konkurisala za ovu nagradu je i članak objavljen na Media.ba o antivakseskim napadima na novinare
 
Ovogodišnji radovi, kako su naveli iz Evropske federacije za naučno novinarstvo, stigli su iz velikog broja evropskih zemalja, što je, dodaju, postalo uobičajeno za ovu panevropsku nagradu koja ističe odlično novinarstvo bez obzira na to gdje se radi ili na kojim jezicima je izvorno objavljeno.
 
„Bili smo impresionirani visokim kvalitetom podnesaka i raznolikošću tema“, rekla je dr Aleksandra Borisova Saleh, predsjedavajuća žirija. 
 
„Pregledali smo razne priloge, uključujući TV, štampanu i online produkciju, i bili smo veoma srećni što vidimo odlično naučno novinarstvo širom cijelog kontinenta u vremenima kada je to veoma potrebno.”, kazala je ona za EFNN.
 
Među finalistima su i Martin Amrein, urednik odjeljenja za nauku u nedjeljnim novinama NZZ am Sonntag u Švajcarskoj, Maartje Bakker, novinarka naučnog deska u novinama De Volkskrant u Holandiji, Angela Bernardo, novinarka za zdravstvo u istraživačkoj redakciji Civio iz Španije, te Amelia Vale, novinarka, direktorica i producentica medijske kompanije Factual Eyes iz Velike Britanije.
 
Ovogodišnju nagradu sponzoriše Istraživačka mreža Elsevier i Udruženje britanskih naučnih pisaca.
 
„Više nego ikada, dok se svijet nastavlja boriti s COVID-19 i mnogim drugim izazovima, naučno novinarstvo igra ključnu ulogu u saopštavanju činjenica javnosti i produbljivanju razumijevanja naučne analize i otkrića”, rekao je nakon što su proglašeni finalisti Michiel Kolman, potpredsjednik Elseviera, i dodao kako nagrada pokazuje najbolje u naučnom novinarstvu i igra jako važnu ulogu.
 
Pobjednik i drugoplasirani će biti objavljeni na ceremoniji dodjele nagrada na Evropskoj konferenciji naučnog novinarstva u Leidenu u Holandiji 12. jula.
 
Evropsku nagradu za naučno novinarstvo 2014. godine je osnovalo Udruženje britanskih naučnih pisaca, a od 2020. organizuje je Evropska federacija za naučno novinarstvo. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.