Saudijska Arabija najavljuje nove restrikcije za online medije

Sadijska Arabija najavljuje nove restrikcije za online medije

Saudijska Arabija najavljuje nove restrikcije za online medije

Ministarstvo kulture i informisanja Saudijske Arabije, najavilo je nove mjere regulacije za online medije koje će stupiti na snagu početkom oktobra 2015.

Foto: CPJ

Nove mjere uključuju komercijalnu registraciju medija, uredski prostor i općinsku dozvolu, a urednici medija će, pored državljanstva Saudijske Arabije morati imati i fakultetsku diplomu.

"Ovim restrikcijama, vlada Saudijske Arabije šalje vrlo jasnu poruku i biti će gotovo pa nemoguće da online mediji budu neovisni i izvještavaju nepristrasno", istakao je Sherif Mansour, program koordinator Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za područja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Mansour je izrazio veliku zabrinutost najavljenim mjerama te je pozvao vladu Saudijske Arabije da prestane sa ometanjem slobodnog protoka informacija. S druge strane, Vlada je već upozorila online medije i informativne web portale da će nepoštivanje novih mjera dovesti do gubitka licenice i gašenja medija u konačnici.

Prema godišnjem izvještaju Komiteta za zaštitu novinara, Saudijska Arabija se nalazi na listi deset zemalja sa najvećim nivoom cenzure. 

Izvor: CPJ