Sedmogodišnje pješačenje u ime novinarstva

Sedmogodišnje pješačenje u ime novinarstva

Američki novinar i dvostruki dobitnik Pulitzera, Paul Salopek provest će narednih sedam godina pješačeći od Etopije do vrha Južne Amerike. 

Salopek će u februaru 2013. krenuti na sedmogodišnje izvještavanje kroz Afriku, preko Azije i Sjedinjenih država pa sve do Patagonije na južnom vrhu Južne Amerike. Za putanju koju će Salopek pratiti, antropolozi vjeruju da je bila prva staza kojom su ljudi krenuli iz Afrike ka ostatku svijeta. On je naziva Out of Eden.

Tokom putovanja Salopek će pisati članke, snimati video priče i bilježiti svoje iskustvo na Twitteru pod hashtagom #edenwalk. Iako će putovanje trajati sedam godina, Salopek navodi da neće pješačiti svaki dan. Na nekim mjestima će ostajati duže, dok će ona opasnija mjesta preći brže.

Foto: NiemanLab (Linda Lynch)

Oprema koju će Salopek nositi prilično je standardna, dovoljna za prenos slika i priča kao i kamperska oprema.  Pored veoma ambiciozne namjene pješačenja svijeta, njegova ideja novinarstva je takođe specifična. 

On želi razviti ili ponovo otkriti način na koji iznosimo priče. Salopek je proveo godine izvještavajući iz stranih zemalja i takođe je proveo dosta vremena u Africi. Navodi da je često razmišljao šta se dešava sa onim pričama koje se nalaze između aerodroma, one koje ne dopiru do njega, te se nada da će sada imati priliku da ih zabilježi  i da se posveti svim zanimljivostima koje se nađu na odabranoj putanji. 

Podršku ovom putovanju pružili su National Geographic, Pulitzer Center for Crisis Reporting, Nieman Foundation for Journalism.

Putovanje Paula Solpeka možete pratiti na Out of Eden .

Izvor: NiemanLab,  BBC News