SEENPM: Osuđujemo hapšenje turskih novinara

SEENPM: Osuđujemo hapšenje turskih novinara

SEENPM: Osuđujemo hapšenje turskih novinara

Povodom posljednjih hapšenja novinara i boraca za ljudska prava i slobode u Turskoj, Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope uputila je pismo kojim od demokratskih vlada i međuvladinih organizacija traži osudu hapšenja, a od kolega novinara podršku.
 
Foto: SEENPM/Bianet
 
Pismo u nastavku prenosimo u cjelosti:
 
"Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope snažno osuđuje zadržavanje dvojice novinara i borca za ljudska prava u pritvoru u Istanbulu, 20. juna, pod optužbom za širenje terorističke propagande. Erol Önderoğlu, turski predstavnik organizacije Reporteri bez granica i novinar Bianeta (član SEENPM-a); novinar Ahmet Nesin; i Şebnem Korur Fincancı, predsjednik Turske fondacije za ljudska prava (THIV) privedeni su jer su učestvovali u pružanju podrške dnevnom listu Özgür Gündem kao “editor-in-chief-on-duty” novina.
 
Program podrške ovoj publikaciji, čiji je rad u više navrata obustavljen jer se smatrala bliskom Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), započeo je 3. maja, na Svjetski dan slobode medija i uključio je 44 uglednih novinara i aktivista koji su novinama ustupili svoje usluge kao "izvršni urednici na jedan dan". Njih 37 podvrgnuto je istragama do sada.
 
Hapšenje predstavlja posljednji u nizu duge serije udaraca na slobodu izražavanja u Turskoj, gdje vlada, koju kontroliše Stranka pravde i razvoja (AKP), turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, agresivno koristi kazneni zakon i zakonski okvir za antiterorizam i klevetu, kako bi generalno umanjili nadgledanje javnih poslova, a posebno kako bi umanjili medijske slobode. Blizu 40 novinara nalazi se u zatvoru u Turskoj u ovom trenutku. Drugi oblici pritiska uključuju masovna otpuštanja novinara, policijske pretrese u prostorijama medija i masovno nasilje protiv pojedinačnih medijskih kuća. Prema informacijama Platrforme 24 (članice SEENPM) "sa oko 90 posto [medijskog] sektora pod direktnom i indirektnom uredničkom kontrolom AKP vlade, uključujući i državni emiter TRT, postoje samo tri kritička TV kanala i ne više od pet manjih nezavisnih novina koje su ostale".
 
SEENPM traži od demokratskih vlada i međuvladinih organizacija – uključujući Evropsku uniju, UN i OSCE – da zahtijevaju trenutno oslobađanje uhapšenih novinara i aktivista, i prestanak kaznenog gonjenja s ciljem kažnjavanja kritičkog izvještavanja. Ono što se dešava u Turskoj ima veliki utjecaj na regiju, gdje vlade jugoistočne Evrope i Kavkaza često slijede vladu u Ankari kada je riječ o bezobzirnom ponašanju u odnosu na slobodu izražavanja.
 
SEENPM također urgira da novinari i aktivisti za ljudska prava u regionu i drugdje snažno osude posljednja hapšenja i izraze solidarnost sa turskim kolegama. Skrećemo pažnju na urušavanje turskih sudova i urgiramo da profesionalci iz oblasti prava protestuju protiv zloupotrebe i politizacije turskog pravnog sistema.
 
SEENPM predstavlja mrežu koja se sastoji od 18 medijskih centara i instituta u 12 zemalja širom centralne i jugoistočne Evrope."