Španski novinar u pritvoru u Poljskoj dvije godine pod optužbom da je “agent ruske obavještajne službe”

Španski novinar u pritvoru u Poljskoj dvije godine pod optužbom da je “agent ruske obavještajne službe”

Španski novinar u pritvoru u Poljskoj dvije godine pod optužbom da je “agent ruske obavještajne službe”

Jedini novinar koji je zatvoren u jednoj od zemalja članica EU.

foto: International Human Rights Foundation / X

Krajem februara prošle su dvije godine otkako je uhapšen španski freelance novinar Pablo Gonzalez, javile su Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ), zajedno sa svojim španskim podružnicama.

Kako navode ove organizacije, Gonzalez se nalazi u pritvoru u Poljskoj bez da su optužbe protiv njega objavljene u javnosti, te još nema najava o datumu suđenja.
 
Medijska udruženja pozvala su vlasti Poljske da ga oslobode kako bi se mogao braniti na sudu i kako bi mu se moglo osigurati pravično suđenje. U saopštenju se navodi da je Gonzalez jedini novinar koji je zatvoren u jednoj od zemalja članica Evropske unije (EU).
 
Sud u Poljskoj je 15. februara 2024. osmi put produžio Gonzalezu pritvor, što znači da će provesti još tri mjeseca u zatvoru, pod optužbom da je “agent ruske obavještajne službe”.
 
“U Poljskoj ne postoje maksimalni rokovi za pritvor. Pritvor prije suđenja, čak i na nekoliko godina, uobičajen je u velikim slučajevima. Sud često prepoznaje da postoji strah od bijega ukoliko je neko iz inozemstva, što je jedan od razloga za hapšenje”, rekao je Bartosz Rogała za IFJ prije godinu dana, kada je bio branilac novinara.
 
Novinarova supruga, Oihana Goiriena, u nekoliko je navrata osudila uslove u kojima se novinar nalazi u zatvoru. “Pablo se tretira kao opasan zatvorenik, tako da svaki dan provede 23 sata izolovan u svojoj ćeliji i smije da izađe u dvorište samo na jedan sat”, kazala je.
 
Udruženje #FreePabloGonzález, koje su osnovali njegova porodica i prijatelji, kritikovalo je nedostatak transparentnosti i informacija u vezi sa slučajem.
 
U ranim satima, 28. februara 2022. godine, podsjećaju EFJ i IFJ, Gonzaleza su uhapsili službenici Poljske službe sigurnosti (ABW) dok je pokrivao humanitarnu krizu na poljsko-ukrajinskoj granici nakon ruske invazije. Navodi se da je bio stalni saradnik španskog dnevnika Público, televizijskog kanala La Sexta i publikacije Gara.
 
Nakon parlamentarnih izbora u oktobru 2023., Poljska ima novu vladu čije je planove za obnovu vladavine prava pozdravila EU. Organizacije se nadaju da će nova izvršna vlast razmotriti Gonzalezov slučaj i da će pravosudni sistem u Poljskoj, ukoliko postoji, objaviti optužnicu, kako bi se novinar mogao braniti.
 
“Neprihvatljivo je da država članica EU privodi novinara na tako proizvoljan način. Ne samo da se krše osnovna prava Pabla Gonzaleza kao građanina i kao novinara, već se krše i sloboda medija i pravo javnosti da zna”, istakli su IFJ i EFJ.
 
Pozvale su Poljsku da poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima te podsjetili da “svako ko je uhapšen ili pritvoren izvodi se bez odgađanja pred sudiju ili drugu službenu osobu ovlaštenu zakonom da vrši sudsku vlast, te ima pravo da mu se sudi u razumnom roku ili da bude pušten na slobodu do suđenja”.
 
Miguel Ángel Noceda, predsjednik Federacije španskih novinarskih udruženja (FAPE), ponovio je svoju posvećenost oslobađanju Gonzaleza.
 
“Nepodnošljivo je da se i dalje drži u zatvoru, te da mu najčešće nije dozvoljeno da razgovara s drugim ljudima, dvije godine nakon hapšenja. Neprekidno produženje pritvora od strane poljskih pravosudnih organa čini njegov prisilni pritvor pravom torturom”, izjavio je Noceda.
 
Udruženje novinara Španije (UGT) pozvalo je na njegovo hitno oslobađanje.
 
IFJ i EFJ podsjećaju da su 8. marta 2022. godine, zajedno sa Međunarodnim institutom za štampu (IPI) i Komitetom za zaštitu novinara (CPJ), podnijeli upozorenje Platformi za zaštitu novinara Vijeća Evrope, koje još nije dobilo nikakav odgovor od poljskih vlasti.
 
Izvor: EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.