Stokić: Obustavljanje istrage povodom prijetnji smrću ohrabruje ljude da slobodno prijete i šire govor mržnje

Stokić: Odluka tužilaštva o obustavljanju istrage povodom prijetnji smrću ohrabruje ljude da slobodno prijete i šire govor mržnje

Stokić: Obustavljanje istrage povodom prijetnji smrću ohrabruje ljude da slobodno prijete i šire govor mržnje

Obustavljena istraga protiv osobe koja je putem Facebooka uputila prijetnje smrću glavnoj i odgovornoj urednici portala eTrafika.

foto: e-Trafika

Tužiteljica okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tatjana Ninković obustavila je istragu protiv Gorana Živanovića koji je 23. maja ove godine preko društvene mreže Facebook uputio prijetnje smrću glavnoj i odgovornoj urednici portala eTrafika Vanji Stokić.

“Ovom odlukom tužiteljica je doslovno ohrabrila ljude da slobodno prijete jedni drugima i šire govor mržnje. Jasno im je stavila do znanja da njihovo postupanje neće biti kažnjeno”, za Media.ba kaže Stokić.

Iako je, kako kaže, donekle očekivala ovakvu odluku tužilaštva koje istragu nije pokretalo “ni u mnogo ozbiljnijim slučajevima”, Stokić ističe da je obrazloženje koje je navela tužiteljica Ninković “besramno”.

“Ona kaže kako se ne radi o prijetnjama već izražavanju ličnog stava i nezadovoljstva, kao i da nije došlo do širenja mržnje. Taj čovjek mi je prijetio odsijecanjem glave, vrijeđao i mene i moje prijatelje, a izbjeglice i migrante nazivao paravojnicima, govorio da su kriminalci i slično. Ako to nije prijetnja i širenje mržnje, zaista ne znam šta jeste”, naglašava Stokić.

U odluci navedenog tužilaštva, kako prenosi eTrafika, stoji da su prijetnje upućene neodređenom licu, da nisu ostvarena obilježja krivičnog djela Ugrožavanja sigurnosti, kao ni Javnog izazivanja i podsticanja nasilje i mržnje iz Krivičnog zakonika Republike Srpske, te da osumnjičeni nije javno pozivao, niti izazivao i podsticao na nasilje i mržnju.

Podsjećamo, Vanja Stokić je u maju ove godine na svom Facebook profilu objavila fotografiju iz Bihaća na kojoj se nalazi sa dvojicom migranata. Fotografiju je komentarisao Goran Živanović koji je napisao da bi on odsjekao glavu i njima i dušebrižnicima koji ih dočekuju. Kako bi prijavila ovaj slučaj, Stokićeva je tada otišla do policijske stanice “Obilićevo” gdje su joj rekli da dođe za dva dana, kada će je primiti “inspektor koji se time ne bavi, ali će je proslijediti nekom”.

Iako je tužilaštvo obustavilo istragu protiv Živanovića, Stokićevu ohrabruje odluka Policijske uprave Banja Luka koja je zbog nepostupanja po njenoj prijavi u ovom slučaju, novčano kaznila inspektora Petra Mirkovića. Stokić tvrdi da je riječ o inspektoru koji nije želio da uzme njenu izjavu i koji joj je poručio da se vrati za dva dana i prijavi prijetnje smrću.

“Kazna nije velika, ali je meni bitna jer ja nisam tražila njegovo sankcionisanje, MUP je to uradio sam od sebe i to je po meni sasvim korektan potez. Takva odluka olakšava put za sve naredne slučajeve”, dodala je Stokić.

Prijetnje smrću upućene Vanji Stokić, kao i neprofesionalno postupanje policijskog službenika u ovom slučaju, tada je osudilo i Udruženje BH novinari, koje je zahtijevalo sankcioniranje osoba koje su odložile uzimanje izjave i provođenje istrage o ovom krivičnom djelu, za koje je, u krivičnim zakonodavstvu Republike Srpske, zaprijećena kazna u trajanju do dvije godine. Stokićeva kaže da je iz ovog udruženja dobila pravnu zaštitu, kao i da će na ovakvu odluku tužilaštva biti napisana žalba.

Zbog prijetnji smrću koje su putem Facebooka 2017. godine upućene novinaru i kolumnisti Draganu Bursaću, Osnovni sud u Banjaluci je prošle godine proglasio krivim muškarca koji je uputio prijetnje, a izrečena mu je i novčana kazna u iznosu od 600 KM. O online napadima i prijetnjama za Mediacentar su i ranije govorile novinarke iz BiH koje su zbog svoga rada preko online platformi dobivale razne uvrede i prijetnje ili su bile omalovažavane na društvenim mrežama i portalima.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje