Strip izložba u Srbiji: Huligani bacili suzavac i uništili radove

Strip izložba u Srbiji: Huligani bacili suzavac i uništili radove

Strip izložba u Srbiji: Huligani bacili suzavac i uništili radove

Autorima strip izložbe noć ranije su upućene prijetnje smrću koje su prijavili policiji.

foto: unsplash

Sinoć je u Beogradu grupa od 15 maskiranih mladića upala na izložbu stripa, bacila suzavac i pocijepala izložene radove, a jedan od učesnika izložbe i strip crtač Marko Somborac je rekao da je noć ranije grupa autora stripa ove izložbe prijavila prijetnje smrću policiji, piše Nova.rs.

Na društvenim mrežama se posljednijih nekoliko dana masovno dijelio crtež na kojem se vidi okrvavljeno novorođenče na čijoj glavi je hladno oružje, a kojeg prati tekst: “Bebac koji mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu” što je izazvalo negativne komentare da je riječ o bolesnom humoru a, kako piše Nova.rs, autori su nazivani satanistima i prijećeno im je smrću.

“Policija se nalazi na minut od mesta događaja. Kod ljudi očigledno postoji nerazumevanje crnog humora. Niko od njih na primer nije prijavio komšiju koji bije ženu. Uprkos ovom događaju, mi imamo još dve izložbe zakazane”, za Nova.rs kaže Somborac.

Somborac je za portal Nova.rs dodao i da je u trenutku napada na izložbu bila prisutna jedna osoba iz obezbjeđenja, kao i dežurna umjetnica kojoj huligani nisu prijetili, a koja im je pokušavala objasniti “šta je umjetnost”. Izložba je prikazana u okviru 11. festivala stripa “Novo doba”.

Nova.rs prenosi da je kustosica izložbe Ivana Đorđević dan ranije rekla da u pozadini izložbe ne stoje ni masoni, ni balije, ni ustaše, nego da je riječ o radovima koji “stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine prošlog veka”.

Đorđević je dodala i da je ista grupa autora stripa svoje radove izlagala na istom mjestu prije 24 godine kada, “kao i nikada do sada”, nije bilo reakcija na radove koji žanrovski pripadaju undergraund stripu.

Izvor: Nova.rs

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.