Svaki Facebook fan vrijedi 174 dolara

Svaki Facebook fan vrijedi 174 dolara

Koja je vrijednost fanova koje prikupi vaša Facebook stranica? Tačno 174 dolara po osobi, prema novom istraživanju agencije Syncapse.

Svaki Facebook fan za brend ima vrijednost od 174 dolara, što je porast od 28% u odnosu na 2010. godinu. Agencija za marketing putem društvenih mreža Syncapse istraživanje vrijednosti Facebook "lajkova" je sprovela u suradnji sa istraživačkom firmom Hotspex, mjereći, između ostalog, potrošnju, preporuke, lojalnost brendu i vrijednost oglašavanja kod 2000 pojedinaca i upoređujući one koji nisu i one koji jesu fanovi određenih brendova na Facebooku. Iako je istraživanje došlo do prosječne vrijednosti od 174 dolara po osobi, za neke je brendove ta vrijednost još veća, zavisno od toga koliko su potrošači spremni platiti za proizvode određene kompanije. Ovo je veliki skok u odnosu na prethodna istraživanja, poput onog koje je 2011. sprovela agencija SocialCode i koja je vrijednost svakog korisnika Facebook stranica procijenila na 10 dolara.

Istraživanje je također pokazalo da su fanovi brendovskih Facebook stranica aktivniji korisnici od onih koji ove stranice ne prate, te u prosjeku na Facebooku prate po 10 brandova. Tri četvrtine fanova će sa svojim prijateljima podijeliti dobro iskustvo o određenom brandu, njihove akcije i popuste, dok će dvije trećine podijeliti i negativna iskustva.

Izvor: Mashable, Syncapse