Svjetla u trotoarima za sigurnost pješaka opsjednutih mobitelima

Svjetla u trotoarima za sigurnost pješaka opsjednutih mobitelima

Svjetla u trotoarima za sigurnost pješaka opsjednutih mobitelima

Novi koncept upozoravajućih svjetala trebao bi smanjiti broj saobraćajnih nesreća uzrokovanih nepažljivim prelaskom ceste zbog zurenja u mobitel.
 
Foto: The Next Web
 
Dizajnerska firma Büro North iz Melbournea osmislila je koncept "Smart Tactile Paving" kako bi pješaci koji se približavaju saobraćajnici bili upozoreni na vrijeme. 
 
Ideja se sastoji od ugrađivana panela u trotoare koji bi emitovali LED crvena i zelena svjetla u zavisnosti od toga da li je sigurno preći cestu ili ne, a zbog njihovog položaja pješacima koji su usmjerili pogled na svoje mobitele bilo bi lakše da ih uoče.
 

"Kada je Pokemon ludnica zavladala Melbourneom, broj ljudi koji lutaju po cesti, gledajući u svoje mobitele bio je iznenađujući. Svjetla na pješačkim prelazima koja su toliko rasprostranjena širom svijeta, dizajnirana su za društvo koje gleda pravo u njih, a ne dolje, u telefone", izjavio je Soren Luckins, direktor dizajnerske firme.
 
Krajem aprila, u njemačkom gradu Augsburgu je već realizovan jedan sličan projekt, kada su na tramvajskim stajalištima ugrađena posebna svjetla u trotoare, koja upozoravaju na dolazak tramvaja.