Talibani poručili da će poštovati slobodu medija u Afganistanu

Talibani poručili da će poštovati slobodu medija u Afganistanu

Talibani poručili da će poštovati slobodu medija u Afganistanu

Reporteri bez granica pišu da je jedna radio stanica već preimenovana u "Glas šerijata", naziv koji su talibani simbolično koristili od 1996. do 2001. godine.

foto: screenshot YouTube/Al Jazeera

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid je, kako pišu Reporteri bez granica, rekao da pod talibanskom vlašću neće biti izvršene nikakve prijetnje ili odmazda nad novinarima u Afganistanu.

Mujahid je ovo izjavio 15. avgusta nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu što je izazvalo paniku u toj zemlji, a Reporteri bez granica podsjećaju na izvještaj iz 2009. u kojem se, između ostalog, kaže da je vladavina talibana od 1996. do 2001. bila mračno razdoblje u historiji Afganistana, te da su bili zabranjeni svi mediji osim “Glasa šerijata” koji nije emitovao ništa osim propagandnih i vjerskih programa.

Reporteri bez granica smatraju da bi trebalo obratiti pažnju na izjavu glasnogovornika talibana gdje kaže da da će talibani poštovati slobodu medija, da će medijsko izvještavanje biti korisno za društvo i da ono može pomoći u ispravci vođa, kao i da talibani prepoznaju važnost uloge medija.

Reporteri bez granica navode da će budućnost pokazati da li je došlo do promjene u politici talibana, kao i da je njihov glasnogovornik rekao da novinari koji rade za državne ili privatne medije nisu kriminalci i da niko od njih neće biti procesuiran. Mujahid je, kako se navodi, dodao i da će novinari koji su zbog ratnog stanja ostali kod kuće, uskoro moći raditi i da su novinari potrebni kako bi se razbila klima straha koja trenutno vlada u toj zemlji.

Kada je riječ o novinarkama, Reporteri bez granica pišu da je Mujahid rekao da je afganistansko društvo muslimansko, kao i da su novinarke također muslimanke, ali da će uspostaviti pravni okvir po pitanju odijevanja i nošenja hidžaba kako žene ne bi smetale na ulici i na radnom mjestu. Dok ne budu donesene pismene odredbe, glasnogovornik ih je, kako se navodi, zamolio da ostanu kod kuće, bez stresa i straha, jer će se vratiti svojim poslovima.

Od preuzimanja vlasti od strane talibana u Afganistanu, Reporteri bez granica navode da je 100 medija prestalo sa radom, kao i da je jedna radio stanica već preimenovana u “Glas šerijata” što je bio simbolični naziv za radio stanicu tokom njihove vladavine u periodu od 1996. do 2001. godine.

Reporteri bez granica pišu da u Afganistanu postoji najmanje osam novinskih agencija, 52 televizijska kanala, 165 radio stanica i 190 printanih medija, a prema posljednjim podacima Afganistanske federacije medija i novinara, u toj zemlji je 12.000 novinara.

Prema podacima Centra za zaštitu afganistaniskih novinarki (CPAWJ) za medije u toj zemlji, kako se navodi, radi 1.741 žena, od čega su 764 profesionalne novinarke koje rade u pokrajinama Kabul, Herat i Balkh.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2021. godinu Afganistan se nalazi na 122. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.