Tanjug najavio tužbu protiv urednika portala FakeNews Tragač

Tanjug najavio tužbu za urednika portala FakeNews Tragač

Tanjug najavio tužbu protiv urednika portala FakeNews Tragač

Tanjugove vijesti pod analizom fact-checking platformi iz regije.

Foto: N1 Srbija

Novinska agencija Tanjug najavila je tužbu protiv urednika portala FakeNews Tragač Stefana Janjića zbog izjava da ova novinska agencija emituje lažne vijesti čime se navodno pokušava narušiti profesionalni kredibilitet i pozicija agencije na medijskom tržištu, piše N1 Srbija.

Kako prenosi Cenzolovka, u saopštenju Tanjuga se navodi da je urednik Janjić tokom gostovanja u emisiji N1 televizije rekao da Tanjugove vijesti nemaju izvor i da su lažne, kao i da se iza izjava koje emituje agencija ne navodi ni izvor niti ime i prezime osobe koja tu izjavu daje.

Odgovarajući na pitanje novinara da li neki medij emituje fake vijesti ako prenosi izjave zvaničnika koje nisu tačne, urednik Janjić je rekao da medij može i ima obavezu da prenese izjave državnih zvaničnika i da se “ogradi” objavljivanjem  imena i prezimena onog ko je to izjavio, navodeći da je problem u tome što većina medija “uzima Tanjugove vesti” koje su “nepouzdane”, prenosi Cenzolovka iz saopštenja Tanjuga.

Iz ove agencije, kako prenosi Cenzolovka, u saopštenju tvrde da suština Janjićeve priče diskreditacija Tanjuga i smanjenje njegovog uticaja na medijskom tržištu zbog čega je ova novinska agencija najavila podnošenje krivične prijave protiv urednika Stefana Janjića.

O Tanjugu pisalo je i Raskrikavanje.rs 2018. godine navodeći da ova agencija prenosi vijesti nekredibilnih medija. Iste godine je Centar za istraživačko novinarstvo pisao o finansiranju Tanjuga iz državnih instititucija Republike Srbije. Pojedine dezinformacije i lažne vijesti Tanjuga analiziralo je i Raskrinkavanje.ba, a u jednom objavljenom članku bila je sporna izjava tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja je izvučena iz konteksta, a od nje napravljena medijska senzacija. Tada je Tanjug objavio članak u kojem tvrdi da je Izetbegović izjavio da će BiH priznati nezavisnost Kosova, a ovu lažnu vijest su prenijeli brojni mediji iz Srbije.

Prema istraživanju “Dezinformacije u online sferi-Slučaj BiH” koje je objavljeno prošle godine, Facebook stranica Tanjuga se navodi kao jedan od najčešće korištenih izvora dezinformacija u BiH. U istom istraživanju ova novinska agencija se našla i na listi medija koji čine “glavnu dezinformacijsku mrežu” između medija iz BiH i Srbije. 

Izvor: Cenzolovka, Raskrinkavanje.ba, Raskrikavanje, CINS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.