Televizija Herceg-Bosne počela sa radom

Televizija Herceg-Bosne počela sa radom

Televizija Herceg-Bosne počela sa radom

Program započet emitovanjem „Županijske panorame“.

Televizija Herceg-Bosne sa sjedištem u Mostaru jučer je u popodnevnim satima počela sa emitovanjem programa na hrvatskom jeziku. Za osnivače televizije se navode opštine i kantoni sa hrvatskom većinom koji će sufinansirati tu televiziju.

Stipe Galić, direktor televizije, je za medije rekao da će emitovanje televizije biti u testnoj fazi do jeseni i da on neće biti zamjena za kanal na hrvatskom jeziku u okviru RTV sistema BiH.

"Kanal na hrvatskom jeziku u okviru RTV sistema BiH je ustavno pravo Hrvata i mi ćemo ga dobiti. Televizija Herceg-Bosne je nadogradnja sistema koji smo imali", istakao je Galić.

RTV Herceg-Bosne će emitovati svoj program preko televizija Kiseljak, Oscar C i Prvi TV, koje su se našle pod njenim većinskim vlasništvom.

Program će biti sličan onome sa ugašene Naše TV pa će se tako svaki dan emitovati Županijska panorama i Dnevnik, a uslijediće i dijaloške emisije.

Urednik programa je Franjo Takač, dok je urednica radija koji postoji od 1993. godine, Manuela Bojo.

Projekat RTV Herceg-Bosne je podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Bljesak.info, RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.