Trump povukao akreditacije novinarima Washington Posta

Trump povukao akreditacije novinarima Washington Posta

Trump povukao akreditacije novinarima Washington Posta

Republikanski američki predsjednički kandidat zabranio je praćenje svojih preizbornih nastupa novinarima Washington Posta zbog "nedostatka novinarskog integriteta".

Foto: Michael Vadon, CC BY-SA 2.0

"Oni nemaju novinarskog integriteta i pišu neistine o gospodinu Trumpu. Gospodinu Trumpu ne smetaju kritički tekstovi ali moraju biti istiniti", kaže se u saopštenju Trumpovog tima povodom odluke da novinarima Washington Posta, jedne od najvećih i najutjecajnijih dnevnih novina u SAD-u, zabrani pristup njegovim predizbornim nastupima.

Potez se smatra veoma neobičnim za predsjedničku kampanju bilo kojeg kandidata, budući da su akreditacije potrebne za pristup konferencijama za štampu, fotografisanje, te praćenje puta kampanje kroz zemlju.

Urednik Washington Posta, Marty Baron, odluku je nazvao "nepoštivanjem uloge slobodnih i nezavisnih medija".

"Kada način izvještavanja ne odgovara kandidatu, on protjeruje novinsku organizaciju. Post će nastaviti izvještavati o Donaldu Trumpu kako je to radio i do sada - pošteno, istinito, tačno, energično i bez straha. Ponosni smo na naše izvještavanje i nastavićemo s njim", kaže se u izjavi koju je Baron objavio na Twitteru. 

Povodom zabrane oglasile su se i organizacije za zaštitu medijskih sloboda.

"Kandidat najviše instance izabrane vlasti u zemlji ne odlučuje šta ide u novine. Ovakav potez daje izgovor autoritarnim vođama da vrše još veći pritisak na nezavisne novinare. Apeliramo na Donalda Trumpa da razmisli o odluci i pusti Washington Post da radi svoj posao", kaže se u komentaru organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Ovo nije prvi put da Trump izdaje zabrane pristupa određenim medijskim kućama. Slične zabrane dobili su i Buzzfeed i Politico, kojem je dozvola pristupa službenim događajima u okviru Trumpove kampanje kasnije vraćena, te neki izvori smatraju da bi i zabrana za Washington Post mogla biti privremena.

Izvor: Reuters, Politico, Wired