Turska: 18 novinara optuženo za širenje propagande u korist terorističkih organizacija

Turska: 18 novinara optuženo za širenje propagande u korist terorističkih organizacija

Turska: 18 novinara optuženo za širenje propagande u korist terorističkih organizacija

Ured glavnog tužitelja u Istanbulu pripremio je optužnicu protiv 18 turskih novinara za širenje propagande u korist terorističkih organizacija, tražeći od suda pojedinačne kazne zatvora za novinare u trajanju od sedam godina i šest mjeseci.

Foto: Can Dündar/Zaman.tr

Novinari, uključujući i glavnog urednika dnevnog lista Cumhuriyet, Can Dündara, optuženi su za objavljivanje fotografija istanbulskog tužitelja Mehmeta Selima Kiraza koji se našao u zatočeništvu od strane pripadnika Marksističke revolucionarne narodnooslobodilačke partije-Front (DHKP-C). Pripadnici DHKP-C-a ubijeni su, a tužitelj kojeg su držali kao taoca preminuo je nakon ranjavanja u policijskoj operaciji u zgradi istanbulskog suda.

Vlada Turske je burno reagirala na objavljivanje fotografija na kojima je tužitelj prikazan s pištoljem prislonjenim uz glavu, te je privremeno blokirala pristup društvenim mrežama Facebook, Twitter i YouTube, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan oštro je kritikovao novinare, optuživši ih da su saučesnici u ubistvu tužitelja u Istanbulu.

Prema optužnici, novinari su objavljivanjem fotografija podržali djelovanje teroritičke organizacije, prikazujući je kao dobro organiziranu i spremnu da poduzme bilo kakve akcije. S druge strane, Dündar je negirao navode optužnice, te je izjavio da je Cumhuriyet objavljivanjem fotografija želio prikazati mračnu stranu terorizma.

Pored Dündara, optuženi su i novinari iz dnevnih listova Millet, Şok, Posta, Yurt, Bugün, Özgür Gündem, Aydınlık i BirGün.

Izvor: Hürriyet, ABC News