Twitter blokiran u Turskoj

Twitter blokiran u Turskoj

Twitter blokiran u Turskoj

U govoru koji je održao na predizbornom skupu uoči općinskih izbora, premijer Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će blokirati Twitter. Nekoliko sati nakon toga, Twitter je blokiran korisnicima u Turskoj. 

Foto: Twitter/REPORT TURK

Erdogan je zaprijetio da će blokirati Twitter zato što su na društvenim mrežama objavljeni njegovi prisluškivani telefonski razgovora koji ukazuju da bi on mogao da bude direktno umiješan u skandal o korupciji. Zabrinutost zbog ukidanja jedne društvene mreže u zemlji izrazili su brojni, među kojima je i OSCE-ova predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović ali i evropski povjerenik za proširenje Štefan Fule.

Samo nekoliko sati nakon blokiranja, pod hashtagom #turkeyblockedtwitter proširili su se tvitovi podrške, ali i upustva na osnovu kojih se može zaobići blokada koristeći tekst servise mobilne telefonske mreže. Iz Mashable-a su takođe ponudili rješenje za 10 miliona korisnika Twittera u Turskoj. 

Ovaj postupak predstavlja udar na slobodu izražavanja u Turskoj kao i na pravo pristupa informacijama, ali i znak da je Vlada Turske skrenula na antidemokratski put, čime se značajno unazađuje stanje ljudskih prava u toj zemlji, smatraju medijski stručnjaci i organizacije za odbranu slobode govora.

Izvor: Slobodna Evropa, Human Rights Watch