Twitter: Najpopularnije u 2015.

Twitter: Najpopularnije u 2015.

Twitter: Najpopularnije u 2015.

Teroristički napadi u Parizu, izbjeglička kriza u Evropi i legalizacija istospolnih brakova u SAD-u, neki su od najuticajnijih svjetskih događaja koji su uključivali kampanje na društvenim medijima u protekloj godini.

Foto: Getty Images via Twitter

Titula najpopularnijeg tvita 2015. godine ide članu britnaskog boj benda One Direction, Harryju Stylesu, koji je u martu tvitao "All the love as always. H" odlazećem članu benda, Zaynu Maliku, što je prenijelo čak 748,079 korisnika. Taj bend i njegovi obožavatelji dominirali su Twitterom u protekloj godini te je prvi tvit na top listi koji se ne tiče njihovog rada tek četvrti, tvit američkog predsjednika Baracka Obame, koji je u junu čestitao legalizaciju istospolnih brakova širom SAD-a.

 

 

U prvih 10 našao se i januarski tvit Kralja Salmana, tada tek krunisanog kralja Saudijske Arabije, zemlje u kojoj je Twitter veoma popularan i gdje živi 40% aktivnih korisnika Twittera iz arapskih zemalja.

 

 

Veliki odjek imali su hashtagovi #JeSuisCharlie, nastao nakon napada na redakciju francuskih novina Charlie Hebdo u januaru i #PrayForParis, koji je trendirao nakon novembarskih terorističkih napada. Godinu je obilježila i kampanja #BlackLivesMatter, "hashtag koji je postao društveni pokret" nakon nekoliko incidenata u kojima su afroamerički građani stradali od strane policijskih snaga, spomenuta na Twitteru devet miliona puta u 2015. godini. Korisnici su na toj društvenoj mreži podržali i istospolne brakove (#HomeToVote i #LoveWins), te dolazak izbjeglica u Evropu hashtagom #RefugeesWelcome. Julski prolazak istraživačke sonde pored Plutona izazvao je milion tvitova na temu  #PlutoFlyby, a Twitter je zaludjela i popularna Haljina, što je dovelo do popularnosti hashtagova #BlueAndBlack i #WhiteAndGold u februaru.

Pogledajte cijeli Twitteov izvještaj Year in Review 2015.