U 2019. godini ubijeno 49 novinara

Prošle godine ubijeno 49 novinara

U 2019. godini ubijeno 49 novinara

Foto: IFJ

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je u 2019. godini zabilježila 55 smrtnih slučajeva novinara i medijskih profesionalaca od čega je 49 ciljanih ubistava, dok su preostalih šest nesretni slučajevi. Iako je broj ubistava novinara opao u odnosu na ranije godine, novinari su u prošloj godini stradali u 18 zemalja. 

Meksiko je na vrhu liste opasnih zemalja s 10 ubistava novinara čija su se izvještavanja bavila korumpiranim službenicima i narkobosovima, dok su ciljani napadi bili kobni za pet novinara u Afganistanu i četiri u Pakistanu, piše Međunarodna federacija novinara.

Broj ubijenih novinara i medijskih profesionalaca je smanjen u odnosu na 2018. godine kada ih je ubijeno 95, ali iz Međunarodne federacije novinara poručuju da širenje i motivi ubistava dokazuju da je nasilje nad novinarima i dalje prisutno, te da je borba protiv nekažnjivosti napada neuspješna.

Prema podacima Međunarodne federacije novinara, u unakrsnim i bombaškim napadima stradalo je pet novinara u Siriji, dok su tri novinara ubijena u Somaliji, a dva u Jemenu. Zbog građanskih i političkih nemira ili zbog načina izvještavanja, po jedan novinar je ubijen na Haitiju, Filipinima i u Nigeriji.

Iako je u odnosu na prošle godine ova brojka niža, ipak ono što zabrinjava je činjenica da je više novinara ubijeno u vlastitim zemljama u kojima vlada mir, nego u ratnim zonama, rekao je predsjednik IFJ-a Younes Mjahed. Poručio je i da bi vlasti prema Međunarodnoj konvenciji o sigurnosti i nezavisnosti novinara i medija trebale zaustaviti nekažnjivost za ove zločine.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.