U 2021. godini 45 novinara ubijeno, 365 u zatvoru

U 2021. godini 45 novinara ubijeno, 365 u zatvoru

U 2021. godini 45 novinara ubijeno, 365 u zatvoru

Od 1. januara 2021. do kraja godine u svijetu je ubijeno 45 novinara a 365 ih je u zatvoru, objavila je Međunarodna federacija novinara. Lista ubijenih i zatvorenih novinara u prošloj godini pokazala je da je u Evropi bilo ubijeno šest a zatvoreno 95 novinara.

U Evropi se broj ubijenih novinara utrostručio u odnosu na prethodne dvije godine. Tokom 2021. u Evropi su ubijeni: Hazım Özsu, ubijen u svom domu u Turskoj, TV reporter Giorgos Karaivaz, upucan ispred svog doma u Grčkoj, novinari Maharram Ibrahimov i Siraj Abishov, poginuli od eksplozije mine u Azerbejdžanu, istraživački novinar Peter R. de Vries, upucan u glavu u Nizozemskoj i novinar Aleksandre Lashkarava koji je umro nakon što je pretučen u Gruziji.

Dok se broj ubistava na evropskom tlu povećao u 2021. godini, raslo je i fizičko nasilje. Podaci Vijeća Evrope pokazuju da su zabilježena 242 ozbiljna kršenja slobode medija u prošloj godini uključujući 74 slučaja napada na fizičku sigurnost i integritet novinara. Najčešće su se napadi dešavali u Turskoj, Francuskoj, Ukrajini, Grčkoj, Gruziji, Španiji i Nizozemskoj.

U pet evropskih zemalja nastavlja se zatvaranje novinara zbog posla koji rade. Evropska federacija novinara zabilježila je kako je tokom prošle godine 95 novinara bilo iza rešetaka, od čega u Turskoj 34, u Bjelorusiji 32, Rusiji 25.

„Vlade potpisuju preporuke o medijskim slobodama ali ih ne provode. Međunarodna zajednica dozvoljava bjeloruskoj diktaturi da nasilno pritišće svoj narod i novinare. Krajnje je vrijeme da se poduzme nešto i odbrane novinari i prava građana na pouzdane, etičke i neovisne informacije“, rekao je Ricardo Gutiérrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara.

„Zahtijevamo oštre kazne za ubice novinara i hitno puštanje desetina zatvorenih novinara u Evropi“, dodao je on, piše EFJ.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.