U BiH pokrenut novi naučni portal

U BiH pokrenut novi naučni portal

U BiH pokrenut novi naučni portal

Blog Quantum of Science se transformisao u naukagovori.ba

foto: Nauka govori

U Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenut je novi naučni portal Naukagovori.ba koji je nastao kao transformacija i nadogradnja bloga Quantum of Science.

"Portal naukagovori.ba nije jedini ali je jedinstven na našem jezičkom području i u ovom trenutku jedna od rijetkih web lokacija koje nude naučni sadržaj kako u obliku dubokih analiza i eseja, tako i u kratkim i razumljivim tekstualnim i video formama razumljivim ne samo za naučnu zajednicu, nego za sve ljude", kazala je glavna i odgovorna urednica portala Nauka govori i nagrađivana naučna novinarka Jelena Kalinić. 

Kalinić radi za Glas Amerike u BiH, i pored bloga Quantum of Scince, koji se transformisao u portal Nauka govori, uređuje, piše i vodi portal Vakcine.ba.

Ona je kroz Quantum of Science, kako dodaje, željela da približi nauku ljudima koji ne dolaze iz sfera nauke, a potreba za povećanjem naučne pismenosti je daleko prevazišla ograničenja blog platformi.

"Trebalo je omogućiti preglednost, pretraživost, bolju optimizaciju i uopšte - pristupačnost. Projekti na kojima sam s partnerima i Udruženjem radila u protekle dvije godine omogućili su da kreiramo novi naziv i brend 'Nauka govori' koji je proistekao iz saradnje sa 'Zašto ne' i strategiju koja je predvidjela da prikupimo sredstva za izradu dobro strukturisanog, preglednog i pristupačnog portala", navodi, dodajući da će ostati posvećeni blagovremenom, tačnom i jasnom izvještavanju o novostima iz svijeta nauke i približavanju nauke kroz eksplanatorne članke svima koje nauka zanima.

Portal naukagovori.ba, kako se navodi u njihovom saopštenju, posvećen je misiji svog osnivača - Udruženja Društvo za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet" - razvoju naučnog novinarstva u BiH i regionu kroz tekstove na portalu te povezane kanale društvenih mreža i podcaste, te promociju obrazovanja mladih i odraslih van obrazovnog sistema. Udruženje radi i na borbi protiv dezinformacija vezanih za nauku te se bavi odnosom nauke, demokratije, politike i društva.

Saradnici i saradnice i autori i autorice tekstova su: Ivana Jasak, Mladen Obrenović, Lidija Karačić, Bojan Šošić, Nenad Tanović, Lamija Tanović, Emina Bošnjak, Nataša Kilibarda, Nenad Jarić Dauenhauer, Delila Hasanbegović Vukas, Amar Karađuz, Radoslav Dejanović, Dino Abazović, Saša Ceci.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.