U EU uslijedile sankcije i za ruske medije zbog dezinformacija

U EU uslijedile sankcije i za ruske medije zbog širenja dezinformacija

U EU uslijedile sankcije i za ruske medije zbog dezinformacija

Sankcije za ruske medije u Evropskoj uniji zbog "širenja laži i njihovog opravdanja Putinovog rata".
 
foto: Screenshot / The Telegraph
 
Evropska unija je najavila da će na njenom tlu biti zabranjeni kanali Russia Today i Sputnjik koje podržava ruska država, što predstavlja još jednu u nizu sankcija širom svijeta koje su uslijedile zbog napada Rusije na Ukrajinu.
 
„Russia Today i Sputnjik, kao i njihove podružnice, više neće moći širiti svoje laži kako bi opravdale Putinov rat i posijale podjele u našoj uniji. Stoga razvijamo alate za zabranu njihove toksične i štetne dezinformacije u Evropi”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je predsjednike Rusije i Bjelorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka opisala kao “saučesnike u opakom napadu na Ukrajinu”.
 
Von der Leyen je kazala i da će po prvi put u svojoj historiji EU finansirati kupovinu i isporuku oružja zemlji koja je napadnuta.
 
Ovakav potez EU uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda, izazivajući strah od najvećeg rata u Evropi od 1945. godine.
 
Potez protiv RT-a i Sputnjika bio je najveće iznenađenje komisije.
 
Tokom konferencije za medije Evropske komisije o trenutnim događajima u Evropu usljed ruske invazije na Ukrajinu, rečeno je da EU očekuje od svih zemalja koje žele imati bliže odnose sa EU, da prate stav EU po pitanju sankcija Rusiji.
 
Sekretarka za kulturu Velike Britanije Nadine Dorries ove sedmice je pisala Ofcomu, britanskom komunikacijskom regulatoru, tražeći da ispita da li RT-u treba dozvoliti da emituje “štetne dezinformacije” u Velikoj Britaniji. Neki su bili protiv zabrane, upozoravajući da bi to moglo dovesti do toga da Moskva zatvori BBC u Rusiji.
 
Sankcije su uslijedile i iz Evropskog udruženja novinskih agencija (EANA) odakle su iz čanstva suspendovali rusku novinsku agenciju TASS. 
 
“S obzirom na novu regulaciju medijskog djelovanja koju provodi ruska vlada i time jako ograničava medijske slobode, TASS krši svrhu i statut EANA-e koji zahtijeva nepristrano izvještavanje”, navodi se u saopćenju panevropske novinske agencijske organizacije.  
 
Pošto je nekoliko članica tražilo izbacivanje TASS-a iz organizacije, izvršni odbor EANA-e jednoglasno je odlučio da se ruska novinska agencija suspendira iz članstva, javlja Hina, a prenosi Hrvatsko novinarsko društvo. 
 
Hoće li TASS iz nje biti i izbačen, odlučit će naknadno Opća skupština EANA-e. 
 
Organizacija je u četvrtak saopćila da pomno prati “pogubna događanja” u Ukrajini te da poziva na poštivanje slobode medija i daje punu potporu ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinformu, svom članu. 
 
Izvor: Guardian HND, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.