U Kini predstavljen robotski TV voditelj

U Kini predstavljen robotski TV voditelj

U Kini predstavljen robotski TV voditelj

Državna kineska novinska agencija Xinhua predstavila je prošle sedmice najnovijeg člana redakcije: robota umjetne inteligencije (AI) koji „neumorno“ prezentira vijesti svakog dana iz svih krajeva zemlje.

Novi voditelj je digitalna verzija Qiua Haoa, stvarnog voditelja Xinhue, i oponaša ljudske pokrete poput klimanja glavom kada treba da naglasi nešto, treptanja i podizanja obrva tokom govora.

„Ne samo da sam s vama 24 sata dnevno, nego i 365 dana u godini“, rekao je Hao. Njegova robotska kopija funkcioniše na osnovu unosa koji su mu zadani u obliku teksta.

Xinhua je predstavila i AI voditelja koji govori engleski koji je napravljen po uzoru na drugog stvarnog voditelja koji kaže da razvoj medijske industrije zahtijeva konstantne inovacije i duboku integraciju sa naprednim tehnologijama, te da se raduje novim iskustvima.

Robotski voditelji su razvijeni da simuliraju glas, pokrete lica i gestikulaciju pravih voditelja. Novi voditelji su predstavljeni prvi put tokom godišnje kineske konferencije o internetu. Guardian piše kako su neki korisnici društvenih mreža iz Kine reagovali da su uplašeni robotskim TV voditeljima.

Izvor: Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.