U Mijanmaru uhapšeno 11 civila koji su dali intervju za CNN

U Mijanmaru uhapšeno 11 civila koji su dali intervju za CNN

U Mijanmaru uhapšeno 11 civila koji su dali intervju za CNN

CNN je prva međunarodna medijska organizacija kojoj je, uz pratnju vojske, dozvoljeno izvještavanje iz Mijanmara gdje je od 1. februara ove godine vojska preuzela vlast.

foto: screenshot YouTube/Bloomberg Quicktake

Mijanmarska vojska privela je 11 osoba nakon što su u toj zemlji 2. aprila razgovarali sa novinarima CNN-a, piše Međunarodna federacija novinara koja je osudila hapšenja navedenih civila i pozvala vojsku te zemlje da medijima obezbijedi izvještavanje bez ograničenja.

Međunarodna federacija novinara piše da je od uhapšenih jedanaest civila, 5. aprila oslobođeno njih osam, te da su navedeni civili bili uhapšeni nakon što ih je na tržnicama u naseljima Insein i Mingaladon u mijanmarskom gradu Yangonu intervjuisala dopisnica CNN-a Clarisa Ward.

U intervjuu za CNN je, kako se navodi, vojni glasnogovornik, major i general Zaw Min Tun potvrdio da tri uhapšene osobe sa jedne tržnice i osam osoba sa druge tržnice, nisu prekršile zakon.

Međunarodna federacija novinara piše da je CNN prva međunarodna medijska organizacija kojoj je dopušteno izvještavanje iz Mijanmara od 1. februara kada je vojska preuzela vlast u toj zemlji. Kako se navodi, CNN timu je dozvoljeno da neovisno izvještava i da se slobodno kreće, ali uz pratnju vojske.

CNN piše da je uprkos takvim uvjerenjima vojske, njihov zahtjev da borave u hotelu u Yangonu odbijen, a budući da je strogo kontrolisan pristup javnosti tim CNN-a umjesto toga boravi u zidanom vojnom kompleksu.

CNN navodi i da je vojna hunta u toj zemlji do daljnjeg zabranila sve usluge bežičnog interneta, a Međunarodni institut za štampu navodi da je vojna hunta u toj zemlji više puta zabranjivala takve usluge, blokirajući mobilne podatke na više od dvije sedmice i ograničavajući sadržaj na društvenim mrežama.

Međunarodni institut za štampu piše da je od 1. februara u Mijanmaru uhapšeno najmanje 46 novinara, a sigurnosne snage te zemlje su u nekoliko redakcija izvršile raciju i/ili im je oduzeta licenca, uključujući Myanmar Now, Mizzima, DVB, Khit Thit Media i 7Day News.

Kako navodi Međunarodni institut za štampu u toj zemlji je oslobođeno više uhapšenih novinara među kojima je i novinar Associaced Pressa Thein Zaw koji je oslobođen nakon što je zbog izvještavanja sa protesta u toj zemlji proveo tri sedmice u zatvoru. Zaw je, kako piše Međunarodni institut za štampu, oslobođen prošle sedmice, a tada je najmanje 20 drugih novinara još uvijek bilo u zatvoru.

Zamjenik direktora Međunarodnog instituta za štampu Scott Griffen je rekao da je hapšenje domaćih i stranih novinara u toj zemlji pokušaj zastrašivanja cijele medijske zajednice kako bi se prikrili gnusni zločini koji je počinio vojni režim Mijanmara.

Novinari u Mijanmaru i dalje rade pod visokim rizikom a, kako navodi Međunarodni institut za štampu, freelance novinarka koja je željela ostati anonimna im je saopštila da ukoliko neko nosi press jaknu ili kameru u toj zemlji je vjerovatno meta i dodala da je jednom fotografu pucano u ruku dok je pokušavao fotografisati oružane snage.

Međunarodna federacija novinara piše da se situacija u Mijanmaru i dalje pogoršava, kao i da je vojska počela objavljivati imena i lica traženih novinara na javnoj televiziji u toj zemlji. Iz Međunarodne federacije novinara pišu da se novinari suočavaju sa opasnim uslovima i oštrim kaznama ukoliko budu uhapšeni prema kaznenom zakonu te zemlje.

Izvor: CNN, IPI, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.